RIJSWIJK - De Landmachtdagen gaan zaterdag en zondag door, maar ''op gepaste wijze''. Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. Het heeft daartoe besloten na het overlijden van korporaal eerste klasse Luc Janzen in Afghanistan.

De Nederlandse vlag zal halfstok hangen en er zal een minuut stilte worden ingelast tijdens besloten bijeenkomsten en formele toespraken in klein gezelschap voor Janzen en de anderen die omkwamen bij de bermbom in Uruzgan.

Afgelopen zaterdag sneuvelden de korporaal eerste klasse Luc Janzen, een Franse militair en een Afghaanse tolk in Afghanistan.

Ook raakten vier Nederlandse landmachtmilitairen gewond, van wie twee zware verwondingen opliepen. Op verzoek van de nabestaanden van de korporaal vraagt Defensie de media om de nabestaanden en familieleden niet te benaderen.

Mee op missie

De open dagen van de Koninklijke Landmacht, in de Johannes Postkazerne in Havelte (Drenthe), hebben dit jaar het thema 'Mee op missie' en laten zien wat Nederland nationaal en internationaal presteert om veiligheid en de handhaving van de internationale rechtsorde en de mensenrechten te realiseren.

Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen zal Defensie volgend jaar geen Landmachtdagen organiseren, maar pas in 2012.