AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is twee cruciale tekeningen kwijt van kroongetuige Peter La S. in het Amsterdamse liquidatieproces Passage.

Dat zegt advocaat Sander Janssen van verdachte Jesse R. dinsdag na berichtgeving in dagblad De Pers.

Het OM laat in een reactie weten het "zeer ongelukkig en spijtig" te vinden dat de twee tekeningen niet meer gevonden zijn.

Volgens het OM waren La S. en R. leden van een organisatie van huurmoordenaars. La S. stelt samen met R. verantwoordelijk te zijn voor de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Eerste fase

De tekeningen zijn volgens Janssen belangrijk omdat ze gemaakt zijn in de eerste fase van de verhoren van La S. Het gaat om een tekening van de vluchtroute, die La S. maakte tijdens zijn allereerste zogeheten kluisverklaring. En een tekening over de plaats delict, waarop onder meer moet staan waar geschoten is en waar de twee gestaan zouden hebben.

In de loop der tijd heeft La S. volgens de advocaat net als andere getuigen informatie gekregen van de recherche, zoals over de plaats waar de hulzen werden aangetroffen.

Bizar

Op basis daarvan heeft hij mogelijk zijn verklaring aangepast. "Het is bizar dat het OM zo'n bewijsstuk kwijtraakt", aldus Janssen, die stelt al sinds juni vorig jaar op zoek te zijn naar de tekeningen. "Daar wordt vandaag zeker over gesproken."

Het liquidatieproces wordt dinsdag voortgezet in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.