DEN HAAG - Hoofddirecteur Guido van Woerkom van de ANWB heeft spijt betuigd over een opmerking die hij deze week maakte over Marokkaanse taxichauffeurs.

Tijdens een congres van Heliview Conferences dinsdag in Nieuwegein zou Van Woerkom hebben gezegd zijn vrouw liever niet met de taxi te laten reizen omdat er ''nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''.

Van Woerkom was een van de sprekers op het congres waarover de website automobielmanagement.nl berichtte.

De ANWB-directeur zou hebben gezegd dat zijn vrouw die 4000 kilometer per jaar rijdt minder belasting zou moeten betalen dan iemand die jaarlijks 100.000 kilometer aflegt.

Opmerking

Iemand uit het publiek opperde dat Van Woerkoms vrouw dan beter geen auto kon bezitten en met taxi's zou kunnen reizen, waarop Van Woerkom zijn gewraakte opmerking maakte.

In een verklaring liet de ANWB donderdag weten dat Van Woerkom ''het verschil in kwaliteit van taxivervoer in Nederland aan de orde heeft willen stellen''.

De ANWB-topman ''heeft niet de bedoeling gehad om chauffeurs uit verschillende culturen te beledigen en hij heeft spijt van de gedane uitspraak''.

Ter verantwoording

Het SMN wil dat de Bondsraad en de Raad van Toezicht van de ANWB haar directeur ter verantwoording roept en passende maatregelen tegen hem neemt.

De organisatie beraadt zich nog om bij het Meldpunt Discriminatie een klacht in te dienen tegen de ANWB-directeur.