SCHIPHOL - Vanaf maandagmiddag 13.00 uur gelden er geen beperkingen meer voor het vliegverkeer van en naar de luchthavens Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

Dat heeft de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laten weten.

De LVNL heeft de maatregelen die maandagochtend om zes uur van kracht werden "grotendeels opgeheven".

Dat gebeurde op basis van de gegevens van testvluchten en de laatste meteorologische informatie van het KNMI.

Volgens de luchtverkeersleiding kent alleen het noorden van het Nederlandse luchtruim nog beperkingen. "Dit heeft tot gevolg dat vluchten van en naar Schiphol nog om die gebieden heen geleid moeten worden"

Normale regeling

De KLM verwacht nog tot dinsdagochtend nodig te hebben om alle passagiers op Schiphol weer op weg te helpen.

''Dinsdag is alles weer als normaal en is iedereen op de plek van bestemming,'' aldus een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

Wachtrijen

De situatie op Schiphol stabiliseert zich nu de lange rij wachtenden voor de servicebalie en de incheckbalies van de KLM flink is geslonken. Het beperkte toegangsbeleid tot vertrekhal 2 is nog wel steeds van kracht. De hal is alleen toegankelijk vanuit vertrekhal 3 en uitsluitend voor mensen met reispapieren.

Maandagmiddag waren de rijen in de vertrekhal zo lang dat de autoriteiten op Schiphol besloten de toegangsdeuren te sluiten en de doorgang vanuit vertrekhal 1 af te schermen met grote borden.

Reizigers moesten buitenom via vertrekhal 3 omlopen naar de incheckbalies van KLM en dat zorgde voor een enorme opstopping. De lange rij voor vertrekhal 2 was aan het einde van de middag, een paar uur na de opheffing van het vliegverbod, redelijk opgelost.

Geduld

Arriverende Schipholreizigers moeten echter nog steeds over een flinke portie geduld beschikken, want de rijen zijn inmiddels verplaatst naar de incheckbalies van de luchtvaartmaatschappijen. Niet alleen bij de KLM is het druk, ook bij maatschappijen als British Airways, Lufthansa, Iberia en Transavia.

Eindhoven

Eindhoven Airport ondervindt geen hinder meer van de aswolk en werkt weer volgens schema. Alleen een vlucht naar Dublin die maandagochtend al geannuleerd was, gaat vanmiddag niet door.

Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven maandagmiddag bekendgemaakt. Voor Groningen Airport Eelde geldt dat alleen klein vliegverkeer daar kan landen of vertrekken.