UTRECHT - De binnenstad van Utrecht is schoon, de stapels vuilniszakken zijn opgeruimd. Het centrum wordt zondag nog wel geveegd omdat er nog wel zwerfvuil ligt dat is ontsnapt uit kapotte vuilniszakken.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Utrecht zondag meegedeeld.

Ook in Amsterdam wordt vanaf zondagochtend hard gewerkt om de stad weer schoon te krijgen. Eerst zijn de plekken aan de beurt waar het vuil zich het meest heeft opgestapeld. Het gaat hierbij om pleinen en straten in het centrum van de hoofdstad.

In de steden heeft zich de afgelopen weken een hoop vuilnis opgestapeld, doordat de reinigers staakten voor een betere cao. De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werden het zaterdag eens over een tweejarige cao voor de bijna 200.000 gemeenteambtenaren.

Actie

In Amsterdam hielpen zondagochtend enige tientallen bewoners van het centrum de vuilnismannen een handje mee met een spontane actie.

Uitgerust met fleurige bezems en verheugd over het feit dat hun stad weer schoon zou worden, volgden de Amsterdammers de vuilniswagens en brachten zo een hommage aan de schoonmakers.

Vuilnis opgeruimd in Amsterdam