Vuilnis opgeruimd in Utrechtse binnenstad

UTRECHT - De vuilnismannen in Utrecht zijn zaterdagmiddag rond vijf uur weer aan het opruimen gegaan in de binnenstad. In de stad heeft zich de afgelopen weken een stapel vuilnis opgestapeld, omdat de reinigers staakten voor een betere cao.

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) werden het eerder op de dag eens over een tweejarige cao voor de bijna 200.000 gemeenteambtenaren.

In Utrecht gingen eerder zaterdagmiddag de drie afvalscheidingstations al open, zodat inwoners van de stad hun eigen vuilnis daarheen kunnen brengen.

De vuilophalers begonnen zaterdag op de grote pleinen in de binnenstad. Maandag wordt begonnen met het reguliere rooster en wordt het vuilnis volgens schema opgehaald.

Chaos

Een medewerker van de reinigingsdienst is met een vijftal collega's tegen half zeven op het Vredenburg bezig met vegen en vuil ophalen.

''Het was vanavond even chaos, we moesten heel snel mensen optrommelen, want velen waren nog niet op de hoogte van het akkoord.'' Hij is blij dat de staking voorbij is: ''Bevrijdend. Ik had er echt genoeg van.''

Vuilnis

De hoeveelheid vuilnis in de stad verdwijnt langzaam. Op Janskerkhof lag rond half zeven nog wat troep op de grond, maar de vuilnisbakken waren al leeg.

Op een deel van de Oude Gracht was het toen nog een puinhoop, de vuilnissenbakken puilen nog steeds uit de prullenbakken.

De bedoeling is dat er zaterdagavond tot half negen wordt gewerkt, maar, zo zegt de vuilnisman op het Vredenburg: ''Ik hoop dat het wat langer kan, ik zie er echt de noodzaak van in.''

Tip de redactie