Ministerie scherpt reisadvies Bangkok aan

DEN HAAG - Het is beter niet naar de Thaise hoofdstad Bangkok te reizen als het niet verantwoord en noodzakelijk is. Dat blijkt uit een aanscherping van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het departement ontraadt alle 'niet-essentiële reizen' naar Bangkok. Aanleiding is het geweld dat voortvloeit uit de onzekere en instabiele politieke situatie.

Reizigers naar Thailand wordt hoe dan ook aangeraden samenscholingen en demonstraties te mijden en zich goed te (laten) informeren over de actuele ontwikkelingen in Thailand.

''De verwachting is dat de confrontaties de komende dagen zullen voortduren'', aldus Buitenlandse Zaken.

Noodgevallen

De Nederlandse ambassade opent maandag in Bangkok buiten het door het leger afgezette gebied een kantoor voor acute noodgevallen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

De Nederlandse ambassade in Bangkok is sinds vrijdag gesloten, nadat er opnieuw ongeregeldheden waren uitgebroken tussen demonstranten en het leger in de Thaise hoofdstad.

De ambassade heeft naar alle geregistreerde in Bangkok wonende Nederlanders een sms verstuurd, waarin ze worden geïnformeerd over de ongeregeldheden. Ook wordt ze ontraden zich in het gebied te begeven.

Dodental

Het aantal doden door de onlusten van de afgelopen dagen in Bangkok is zaterdag opgelopen tot 22. Onder de slachtoffers zijn geen buitenlanders. Dat heeft een staatsziekenhuis in de Thaise hoofdstad zaterdag laten weten.

In het centrum van Bangkok zijn voor de derde achtereenvolgende dag confrontaties tussen het leger en antiregeringsdemonstranten.

Het leger schiet inmiddels met scherp op de demonstranten. Eerder was gemeld dat zeventien protesterende burgers waren omgekomen. Er vielen zeker 150 gewonden.

Onverbiddelijk

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft zaterdag laten weten dat hij de legeroperatie tegen de antiregeringsdemonstranten in Bangkok voortzet. Zijn regering ''zal niet wijken'' voor de druk van de protestbeweging, zei hij in een toespraak op de televisie.

Volgens Abhisit is de huidige legeroperatie, waarbij demonstranten met grof geweld uit het zakencentrum van Bangkok worden gejaagd, de ''enige weg'' om een einde te maken aan de protesten en de orde te herstellen.

We doen dit omdat het goed is voor het land, aldus de premier. ''We kunnen dit land niet in de handen van gewapende groepen laten.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie