ENSCHEDE - De vermoedelijke dader van de moord op twee vrouwen en een kind donderdag in Enschede had ongeveer zes jaar lang een relatie met een van de vrouwen. Er was al eerder sprake van huiselijk geweld.

In de afgelopen jaren is er tussen de vijf en tien keer contact met de politie geweest.

Aan de relatie kwam ongeveer een half jaar geleden een einde. Volgens de korpsleider van de politie Twente, Rik de Boer, ''konden de man en de vrouw niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar''.

Brazilië

Dat bleek vrijdag tijdens een persconferentie van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Enschede. De twee gedode vrouwen van 18 en 35 jaar en het 9-jarige zoontje van de oudste vrouw komen allen uit Brazilië.

Ook de twee andere vrouwen en de twee kinderen die in de woning waren, zijn Braziliaans. De gedode vrouw en haar kind kwamen in 2003 naar Nederland. De 33-jarige vermoedelijke dader, die ook is omgekomen, is van Italiaanse komaf, maar geboren in Enschede.

Aanrijding en bedreigingen

De man heeft de vrouw meerdere keren met de dood bedreigd. Half april reed hij met een auto op de vrouw en het kind in. Op 4 mei werd hij nog opgepakt door de politie omdat de situatie escaleerde.

Hij had onder meer met bewegingen uitgedrukt dat hij haar keel zou doorsnijden. Omdat de toestand even later weer rustig was, besloot de politie in overleg met de vrouw en het OM de man weer vrij te laten.

Het OM gaat nu alle feiten op een rijtje zetten om na te gaan of politie en justitie er wel goed aan hebben gedaan de man vrij te laten, zei waarnemend hoofofficier Wilbert Tomesen van het OM in Almelo.

Afkoelingsperiode

De Boer benadrukte tijdens de persconferentie dat het korps geregeld wordt geconfronteerd met ruzies in de relationele sfeer en huiselijk geweld.

''Soms is een korte afkoelingsperiode voldoende. Dat leek ook hier zo te zijn. Zowel de vrouw als de ex-partner vonden de situatie voldoende genormaliseerd om de man op 6 mei weer vrij te laten.''

Bijeenkomst

Donderdagavond rond elf uur werd de politie gebeld dat er een man met een vuurwapen bij de woning van de ex-vriendin was gesignaleerd en er schoten klonken.

De buurtbewoners zijn erg geschokt door de moorden. Vrijdagavond is er in een buurtcentrum een besloten bijeenkomst voor omwonenden, zei burgemeester Peter den Oudsten vrijdagmiddag.

Vier doden in Enschede