AMSTERDAM - De 9-jarige Ruben uit Tilburg, die als enige de vliegramp in Libië overleefde, komt zaterdag terug naar Nederland.

Hij vertrekt zaterdagmorgen om 10.00 uur uit Tripoli. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld.

Ruben zal begeleid worden door zijn oom en tante en zijn behandelend arts, zo liet het ministerie weten.

Rust

Waar het vliegtuig landt, houdt het ministerie op verzoek van de familie geheim. De familie verzoekt de media terughoudend te zijn, om Ruben en zijn familie rust te gunnen.

De ANWB maakte echter bekend dat Ruben zaterdag omstreeks 13.00 uur op de militaire vliegbasis Eindhoven aankomt.

De patiënt zal van de buitenwereld worden afgeschermd. Om deze reden is ook gekozen voor aankomst op de militaire vliegbasis.

Ambulance

De patiënt zal direct per ambulance naar een ziekenhuis worden vervoerd. Het slachtoffer vliegt met een Libisch toestel naar Nederland.

Ruben maakt het naar omstandigheden goed, aldus behandelend arts orthopeed Sedig Bendala.

Sinds donderdag is hij goed vooruitgegaan. Ook begint hij zich flarden van de crash te herinneren, maar de arts gaf daarover geen details.

Interview Telegraaf

De Telegraaf heeft contact gehad met de 9-jarige Ruben en publiceerde daarover vrijdag een interview in de krant. Het artikel leidde tot veel ophef in de politiek en onder andere op microblogdienst Twitter.

De krant liet in een verklaring weten: "Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben."

''Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld'', aldus de leiding van de krant.

''De hoofdredactie van De Telegraaf hecht eraan te benadrukken dat de verslaggeefster in het onverwacht ontstane telefoongesprek met Ruben niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer''.

Terughoudend

Donderdag deed staatssecretaris Ank Bijleveld nog een dringend beroep op de pers om zich terughoudend op te stellen in de jacht op nieuws over de slachtoffers. Ze zei dat de familie van Ruben dat ook nadrukkelijk heeft aangegeven.

De Telegraaf: ''De hoofdredactie respecteert de oproep van het kabinet om terughoudenheid te betrachten in de contacten met nabestaanden''.