ROTTERDAM - Met verschillende kransleggingen en andere activiteiten heeft Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940 herdacht.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde onder meer een krans bij het monument Verwoeste stad van Ossip Zadkine.

Het is vrijdag exact zeventig jaar geleden dat nazi-Duitsland de binnenstad van Rotterdam veranderde in een vuurzee. Ruim 850 mensen vonden door het bombardement de dood en 80.000 mensen raakten dakloos. Aboutaleb sprak van ''verschrikkelijke minuten waarin de stad door bommenwerpers werd bestookt''.

Ook noemde de burgervader 14 mei een ''dag van hoop''. Aboutaleb refereerde daarmee aan het feit dat het bombardement Rotterdam heeft geleerd dat verschrikkingen kunnen worden overwonnen.

Tentoonstelling

In het Schielandshuis van het Historisch Museum Rotterdam is de tentoonstelling Van stad tot puin geopend. Werk van diverse kunstenaars verbeeldt daarin het verwoeste Rotterdam van 1940.

Verder zijn er zitelementen met informatie langs de brandgrens onthuld. De brandgrens omzoomt het gebied dat door het bombardement en de daaropvolgende branden werd verwoest.

In 2006 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam tot de definitieve fysieke markering van de brandgrens in het straatbeeld.

Bekijk ook de foto's van het bombardement op nu en toen.