TRIPOLI - De 9-jarige Ruben uit Tilburg, die als enige de vliegramp in Libië overleefde, heeft in het ziekenhuis in Tripoli telefonisch contact gehad met een verslaggeefster van dagblad De Telegraaf.

De krant publiceerde vrijdag een interview met de jongen.

De journaliste belde met een van de behandelend artsen van de jongen, die zijn mobiele telefoon aan de 9-jarige gaf. De jongen zou aanvankelijk emotioneel hebben gereageerd, maar kalmeerde volgens het artikel toen bleek dat hij geen familielid aan de telefoon had.

Na enkele minuten beëindigde hij het gesprek. ''Nu wil ik weer stoppen met praten'', zegt hij in De Telegraaf.

De Telegraaf wist ook nog te melden dat de jongen zich niets kan herinneren van de crash en dat hij nog niet is ingelicht over de dood van zijn ouders en broertje.

Verklaring

In een verklaring op de website laat de Telegraaf weten de ophef te betreuren: "Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben".

''Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld'', aldus de leiding van de krant. ''De hoofdredactie van De Telegraaf hecht eraan te benadrukken dat de verslaggeefster in het onverwacht ontstane telefoongesprek met Ruben niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer''.

Kwalijk

Secretaris-generaal Ed Kronenburg van Buitenlandse Zaken noemt het ''kwalijk'' dat Ruben heeft gesproken met de Telegraaf. ''Dat zou niet mogelijk moeten zijn'', zei Kronenburg in het Radio 1 Journaal.

Kronenburg, een van de afgevaardigden van het ministerie van Buitenlandse Zaken die sinds gisteren in Tripoli is, heeft de Nederlandse ambassadeur in Libië opgedragen de ziekenhuisdirecteur te bellen en hem te vragen alleen nog maar familie en medisch personeel toe te laten bij het bed van Ruben.

Privacy

Volgens Kronenburg is het personeel nu erg tolerant als het gaat om camera's en bezoek rond het bed van de 9-jarige Ruben. ''We moeten ervoor zorgen dat zijn privacy beter wordt beschermd'', aldus de secretaris-generaal.

Kronenburg beaamde dat het druk is rond het bed van het Tilburgse slachtoffertje. Volgens hem hebben ook een zoon van de Libische leider Khadaffi en Libische schoolkinderen een bezoek gebracht aan Ruben.

Afscherming

Volgens de NOS hebben de Libische autoriteiten op aandringen van Buitenlandse Zaken inmiddels toegezegd Ruben beter af te schermen.

Zo zou de enige overlevende van de vliegcrash niet meer telefonisch te benaderen zijn en is de politiebewaking rond het ziekenhuis opgeschaald.

Schaamteloos

Demissionair minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin noemt het telefoongesprek dat De Telegraaf met de enige overlevende van de vliegramp voerde ''schaamteloos''. ''Maak me enorm boos over schaamteloze telegraaf die met ruben gebeld heeft. Hoe haal je 't in je hersens?!'', schrijft Rouvoet op Twitter.

Ook GroenLinks-lijsstrekker Femke Halsema trekt op Twitter van leer tegen De Telegraaf en de media in het algemeen. ''Als ik een abonnement op de Telegraaf had, had ik het nu opgezegd nu zo onbarmhartig de privacy van een kind wordt geschonden'', zegt Halsema.

En later:''Het geldt voor alle media, die (begrijp ik nu) de rechten van kinderen overboord zetten.''

Ook anderen maken via Twitter hun afschuw bekend over het telefoongesprek van de Telegraaf-journaliste.