ENSCHEDE - Enschede heeft donderdagmiddag de vuurwerkramp herdacht die exact tien jaar geleden plaatsvond.

Naar schatting ruim duizend belangstellenden, onder wie oud-burgemeester Jan Mans en oud-premier Wim Kok, woonden de ingetogen bijeenkomst bij. Burgemeester Peter den Oudsten liet weten dat ''iedereen in Enschede hoopt dat de raadsels rondom de ramp worden opgelost.''

De burgemeester duidde daarbij op het nieuwe onderzoek van het Openbaar Ministerie en de politie naar de oorzaak van de ramp. Nieuwe getuigen verklaren dat er voorafgaand aan de explosies medewerkers van S.E Fireworks op het terrein zijn geweest.

Waarheid

Een aantal Enschedeërs was het met Den Oudsten eens. ''De waarheid moet boven tafel komen. Laat bepaalde mensen gaan praten wat er in de uren voor de ramp op het terrein van Fireworks is gebeurd. Dat zou ons een opgelucht gevoel geven'', stelden Dini Schaapman en Hanny Croes.

Volgens Schaapman ging er drieënhalf uur voor de eerste explosies al vuurwerk de lucht in. Zij gelooft in een bedrijfsongeval. ''De verklaringen van de nieuwe getuigen klinken aannemelijk'', aldus Wim Kok.

Explosie

Klokslag om 15.30 uur, het tijdstip van de eerste explosie tien jaar geleden, luidden alle kerkklokken van Enschede. Nabestaanden legden bloemen bij het herdenkingsmonument waar in 2000 de vuurwerkfabriek stond.

De 23 namen van de overleden slachtoffers werden voorgelezen. Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede refereerde nog aan de vliegramp in Libië waarbij tientallen Nederlanders om het leven kwamen.

''Enschede weet hoe een ramp aankomt bij mensen die hun dierbaren in één klap hebben verloren.''