RIJSWIJK - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het aantal Nederlanders dat is omgekomen door de vliegtuigramp in Tripoli, donderdag bijgesteld naar zeventig.

Alle nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp hebben duidelijkheid gekregen over het lot van hun familie- of gezinsleden of kunnen dat krijgen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag donderdag gezegd. De lijst met namen van de slachtoffers geeft het ministerie niet vrij.

Diepste medeleven

Afriqiyah Airways laat donderdagmiddag weten 'haar diepste medeleven' te willen betuigen aan alle familieleden en vrienden van de passagiers en bemanning aan boord van vlucht Afriqiyah Airways 771: "Wij wensen u veel sterke onder deze tragische omstandigheden."

Verder laat de luchtvaartmaatschappij weten niet over meer informatie te beschikken dan al is verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisorganisatie

De ANWB meldde vlak na de crash dat er 61 Nederlanders waren omgekomen.

Van de slachtoffers reisden 38 mensen met reisorganisatie Stip en 24 met reisorganisatie Kras. Negen Nederlanders hadden hun vlucht zelf geboekt, meldde het ministerie.

Het dodental blijkt volgens het ministerie uit informatie van Stip en Kras, de passagierslijst van luchtvaartmaatschappij Afriqyah Airways en de checklist van de douane in Johannesburg.

Ruben

De enige overlevende van de ramp is de 9-jarige Ruben uit Tilburg, die in een ziekenhuis in Tripoli ligt. Volgens het ministerie maakt de jongen het redelijk.

Zijn oom en tante zijn bij hem. Het ministerie heeft contact gehad met de nabestaanden van de slachtoffers.

Basisschool

Openbare basisschool Yore in Tilburg houdt vrijdagmiddag een besloten bijeenkomst voor leerlingen en hun ouders naar aanleiding van de vliegtuigcrash. Een gemeentewoordvoerder heeft dat donderdag aangekondigd.

De 9-jarige Ruben zit in groep 5 van de school. Ook zijn omgekomen broer zat er op school.

Hun eveneens om het leven gekomen ouders waren volgens burgemeester Ivo Opstelten van Tilburg graag gezien op de school.

Respect

Opstelten had donderdagmiddag overleg met een oom van Ruben die fungeert als coördinator van de familie. De nabestaanden vragen de media om respect en terughoudendheid.

De gemeente opent op korte termijn condoleanceregisters waar inwoners van Tilburg hun gevoelens kwijt kunnen. Waar en wanneer dat precies gebeurt is nog niet bekend.

Persconferentie

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken geeft donderdagmiddag om 17.15 uur in Hoofddorp een persconferentie over de laatste stand van zaken rond de vliegtuigramp.

Bij de bijeenkomst in het aangrenzende Claus Event Center in Hoofddorp zijn donderdagmiddag ruim tweehonderd nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli aanwezig. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer gezegd.

Bij de bijeenkomst zijn onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende en de ministers André Rouvoet en Maxime Verhagen.

Oorzaak

Ruim 24 uur na het vliegtuigongeluk in Libië is nog altijd niets bekend over de oorzaak van de crash.

De oorzaak wordt onderzocht, meldde de Libische transportminister Mohammed Zaidan eerder. De twee zwarte dozen zijn volgens Zaidan gevonden en overgedragen aan analisten.

Terroristische aanslag

De Libische autoriteiten sloten kort na de crash al een terroristische aanslag uit. Daarnaast lijkt de uit IJsland afkomstige vulkanische as de crash niet te hebben kunnen veroorzaakt.

Volgens de Europese luchtverkeersleiding bevond de aswolk zich midden boven de Atlantische Oceaan en is het onwaarschijnlijk dat de as iets te maken heeft met het ongeval.

Lees alles over de vliegramp in Tripoli op onze special.