Bijeenkomst nabestaanden op geheime locatie

DEN HAAG - Nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Libië kunnen donderdag met elkaar bijeenkomen. Dat gebeurt op een geheim te houden locatie.

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en premier Jan Peter Balkenende zullen daarbij aanwezig zijn.

Verhagen zei dat woensdag in het tv-programma NOVA. Het gaat om mensen die zich zelf hebben gemeld bij het departement en lang in onzekerheid verkeren.

Volgens een woordvoerder van de bewindsman wordt om privacyredenen de locatie niet bekendgemaakt, maar het is niet in Den Haag.

Onduidelijkheid dodental

Het is nog steeds niet officieel bekend hoeveel Nederlanders er zijn omgekomen bij de crash. De passagierslijsten geven niet volledig uitsluitsel daarover. ''We moeten eerst zeker weten of iemand van wie vermoed wordt dat hij bij de slachtoffers is ook echt in Zuid-Afrika is ingestapt'', legde hij uit.

Mogelijke nabestaanden willen snel duidelijkheid. Verhagen snapt dat. ''Maar vanavond bijvoorbeeld kregen we een telefoontje van iemand die vanmiddag ook had gebeld. Ze vermoedde in de middag nog dat een vriendin van haar in het vliegtuig zat. In de avond had ze een sms'je gehad dat die vriendin nog in Zuid-Afrika zit. Ze was dus niet aan boord.''

Om dit soort zaken uit te zoeken hebben medewerkers van Buitenlandse Zaken meer tijd nodig. Mogelijk hoeven nabestaanden niet te wachten op identificatie om uitsluitsel te krijgen. Gegevens van de Zuid-Afrikaanse douane kunnen ook al toereikend zijn om met zekerheid te stellen of iemand wel of niet aan boord was.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie