Klink laat proef alcoholverkoop nog niet los

DEN HAAG - Hoewel een Kamermeerderheid tegen is, hoopt demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) dat zijn plan om gemeenten te laten experimenteren met een hogere leeftijdgrens voor de verkoop van alcohol nog doorgaat.

De grens ligt nu op 16 jaar, maar zou 18 jaar kunnen worden.

Hij noemde de proef woensdag in debat met de Tweede Kamer nuttig, aangezien het inzicht geeft welke maatregelen helpen om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.

Alcoholtoerisme

De voorwaarden voor het experiment moeten nog worden uitgewerkt, maar Klink denkt het door de Kamer gevreesde alcoholtoerisme te voorkomen. Daarbij zouden zestienjarigen uitwijken naar gemeenten waar ze wel alcohol mogen kopen.

De minister hoopt de experimenten te kunnen doen in een gebied waar jongeren nu ook al uitgaan, maar dan moeten natuurlijk wel de betrokken gemeenten in zo'n regio meedoen.

Klink gaf aan dat het kabinet nog geen nieuws heeft voor gemeenten die klaarstaan om mee toe doen aan de proef. Wel zei hij dat gemeenten als Katwijk die zelf afspraken maken met supermarkten over de verkoop van alcohol op steun kunnen rekenen.

PvdA

Op aandringen van de ChristenUnie zei de CDA-bewindsman wel dat hij het jammer vindt dat de PvdA dit voorstel niet langer steunt. ''Dat is buitengewoon jammer en onbegrijpelijk'', aldus Klink, die er ook op wees dat hij juist op verzoek van de Kamer met aanpassingen van de Drank- en Horecawet was gekomen. ''Dus graag enige consistentie.''

De PvdA noemde het experiment woensdag symboolpolitiek, omdat wel een hogere leeftijd voor alcoholverkoop geldt, maar er geen sanctie is voor de zestienjarige die toch met alcohol wordt betrapt. Klink stelt echter dat de sancties zich niet op de jongeren richten, maar op degene die het verkoopt. ''Als een supermarkt drie keer op deze manier de fout in gaat, volgt sluiting voor een bepaalde periode. Dit is echt geen lege huls.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie