ROTTERDAM - De Dance Parade in Rotterdam houdt op te bestaan. De organisatie vindt het een te groot financieel risico om het evenement in een andere opzet te organiseren wegens het strengere evenementenbeleid van de gemeente.

Na de strandrellen in Hoek van Holland besloot de gemeente strengere eisen te stellen aan evenementen. Zo mochten die niet meer gratis zijn en alleen op een afgesloten terrein plaatsvinden.

De Dance Parade was echter uniek door de tocht die wagens door de stad maakten.

''Het is niet meer bol te werken'', zegt een woordvoerster. ''Het is eigenlijk al misgegaan vanuit het stadhuis toen er een bericht kwam dat de Dance Parade niet meer door zou gaan. Vanaf dat moment hebben we eigenlijk alleen maar tegen de verkeerde beeldvorming moeten vechten'', aldus de woordvoerster.

Veiligheid

In een verklaring zegt de organisatie de laatste drempels inzake de veiligheid rondom de nieuwe opzet niet meer te kunnen nemen.

Het gaat er onder andere om dat er maar één kaart per persoon mocht worden verkocht, om identificatieplicht en volgens de organisatie een buitenproportionele inzet van beveiliging voor en tijdens het evenement.

''Hierdoor moet de organisatie concluderen dat in deze tijd veiligheid boven alles gaat en dat de Dance Parade het eerste slachtoffer is geworden van het huidige negatieve klimaat rond grootschalige evenementen.''

De organisatie zegt ondanks alle nieuwe maatregelen in eerste instantie wel positief te zijn geweest over het nieuwe concept.

Interesse

De Dance Parade werd in Rotterdam dertien keer gehouden. De organisatie hoopt nog wel dat andere gemeenten interesse hebben in het evenement. De gemeente Rotterdam zegt het te betreuren dat het de organisatie van de Dance Parade niet lukt om het evenement door te laten gaan.

''De afgelopen maanden is goed samengewerkt met de organisator om het evenement Dance Parade 360 vorm te geven. De organisatie had een vernieuwend en creatief concept ontwikkeld dat voldeed aan de voorwaarden van het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente'', aldus een woordvoerder.

GroenLinks

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gevraagd een reddingsplan te maken om de Dance Parade alsnog door te laten gaan. GroenLinks Rotterdam vindt dat het "niet fair" is om de kosten van veiligheidsmaatregelen volledig bij de organisator te leggen.

"Je maakt het dan onmogelijk om nog leuke evenementen in Rotterdam te organiseren. Nu haakt de Dance Parade af, straks het Dunya festival of het Zomercarnaval. Rotterdam helpt zijn naam als evenementenstad nummer één dan wel heel snel om zeep", aldus Bonte. 

Bekijk lezersfoto's van de Dance Parade 2009 op NUfoto