TRIPOLI - Door een vliegtuigongeval woensdag op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn zeker 61 Nederlanders overleden. In totaal stierven 103 mensen. Eén jongetje overleefde de ramp.

De Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways bevestigt woensdagavond dat er 62 Nederlanders aan boord waren.

Het zou gaan om een kind van Nederlandse nationaliteit, maar daarover is nog veel onduidelijkheid.

Mogelijk zijn er meer dan 61 Nederlanders overleden tijdens de ramp, zo maakte demissionair  minister Maxime Verhagen woensdagavond tijdens een persconferentie bekend. Daar heerst nog onduidelijkheid over, omdat de passagierslijsten nog niet zijn vrijgegeven.

Het vliegtuig, een Airbus A330 van de Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways uit september 2009 met vluchtnummer 8U771, stortte om 6 uur woensdagochtend neer. Het toestel kwam niet op de landingsbaan terecht. Op beelden is te zien dat het toestel in talloze brokstukken uiteen is gevallen.

Groepsreis

De Nederlanders zouden een korte stop maken in Tripoli en met hetzelfde toestel doorvliegen naar het vliegveld Gatwick in Londen. Het gaat om reizigers die een groepsreis boekten bij het Nederlandse reisbureau Kras en Stip Reizen.

De passagiers van Kras Reizen zouden vanaf Londen doorvliegen naar Brussel, passagiers van Stip Reizen die hun reis boekten bij een filiaal in Zaltbommel hadden Düsseldorf als eindbestemming.

Op het telefoonnummer 070-3487770 kunnen familieleden terecht voor informatie. Ook de ANWB heeft een informatielijn voor familie opengesteld: 088-2692112.

Kind

Het kind dat de crash wonderbaarlijk overleefde, is opgenomen in een ziekenhuis met botbreuken en is geopereerd. Volgens lokale autoriteiten maakt het kind het goed.

De Libische staatstelevisie heeft beelden uitgezonden van het kind, dat in een ziekenhuisbed met een bandage om het voorhoofd ligt. Het kind heeft een gezwollen linkeroog en blauwe plekken en schaafwonden op de linkerwang. Ook heeft het kind een zuurstofmasker op.

Onduidelijkheid

Meer gegevens over het kind zijn er nog niet. Een medewerker van de Nederlandse ambassade bezoekt het kind zo snel mogelijk, om zo te proberen zijn identiteit definitief vast te stellen.

Er heerst veel onduidelijkheid over de nationaliteit en de leeftijd van het kind. Een Libische woordvoerder meldde in eerste instantie dat het om een Nederlands kind van tien jaar zou gaan, maar daarover zijn inmiddels twijfels. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat het om een jongetje gaat, ook al wordt in de beelden door de behandeld arts over een 'ze' gesproken.

Geschokt

Balkenende zei in een persconferentie geschokt te zijn. De gedachten van het kabinet gaan uit naar de vele mensen in Nederland die nu in onzekerheid verkeren, aldus de premier.

Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn ter plaatse om hulp te verlenen en informatie te verzamelen, zei Balkenende. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een crisisteam geformeerd.

Nog woensdagavond vertrekt een eerste vlucht vanuit Nederland naar Tripoli, met aan boord onder andere medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder wie de secretaris-generaal, evenals mensen uit het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat zich bezighoudt met de identificatie van slachtoffers.

Passagiers

Het toestel bevatte 104 inzittenden, waarvan 93 passagiers en 11 bemanningsleden. Daarvan hadden 42 passagiers als eindbestemming Düsseldorf, 32 passagiers vlogen door naar Brussel.

Zeven passagiers hadden als eindbestemming Londen Gatwick, 1 passagier vloog door naar Parijs, elf passagiers hadden als eindbestemming Tripoli.

Oorzaak

De autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land sluiten terrorisme uit als oorzaak voor de ramp. Het Libische persbureau Jana meldde dat de zwarte doos inmiddels is gevonden.

Op het moment van de vliegtuigcrash in Libië hing er geen as van de IJslandse vulkaan boven Tripoli. Wel was er sprake van slecht zicht door laaghangende wolken,aldus het Belgische meteorologische instituut KMI.

Afriqiyah Airways

Afriqiyah Airways begon in 2001, vliegt op alle grote vliegvelden in Europa en staat te boek als een betrouwbare maatschappij die op een geen enkele zwarte lijst staat. 

De maatschappij heeft aangegeven alle medewerking te verlenen aan familieleden die naar Libië willen afreizen. Zij kunnen met de maatschappij meevliegen, ook accomodatie en visa wordt voor hen geregeld. Familieleden kunnen hierover contact opnemen via de telefoonnummers 0044 203 3552737 en 00218 91 371 9588. Mensen in Libië bellen 0213341181.

Lees alles over de vliegtuigramp bij Tripoli op onze special