ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft woensdag de vrouw van de Amsterdamse drugsbaron Charles Z. veroordeeld tot 38 dagen cel in de strafzaak over de partij hasj en vier wapens die in en rond hun huis in Zwartebroek zijn gevonden.

De officier van justitie had tegen de 43-jarige Scarlet D. anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Volgens justitie had zij weet van de 2000 kilo hasj, de 59 kilo amfetamine en de vier wapens die in oktober 2006 bij een inval werden gevonden.

Maar de rechtbank acht alleen haar wetenschap van de wapens bewezen, bleek woensdag. De straf heeft ze al in voorarrest uitgezeten.

Charles Z. werd zelf dinsdag veroordeeld tot drie jaar cel wegens het bezit van de hasj en wapens. Tegen hem was zeven jaar gevangenisstraf geëist, maar omdat het bezit van de amfetamine niet was bewezen, moest daar wat de rechtbank betreft een groot deel van af.

Medeplichtig

Justitie vervolgde ook de 70-jarige huurder van de loods en een 40-jarige vermeende klusjesman wegens hun betrokkenheid bij de handel en wandel van de 54-jarige Z.

De eerste kreeg woensdag voor medeplichtigheid aan het bezit van de hasj 25 dagen cel, die al zijn uitgezeten in voorarrest en daarnaast een maand voorwaardelijke celstraf. De klusjesman gaat vrijuit.

Onderzoek

De zaak over de hasj, amfetamine en wapens in Zwartebroek is slechts het 'kleine onderzoek' dat tegen Charles Z. en Scarlet D. loopt. Een administratie die in 2006 ook bij de inval is aangetroffen, werd de start van het grotere onderzoek Doomer.

Daarin wordt het paar met zeker vijftien andere verdachten vervolgd wegens grootschalige internationale hasjhandel, hennepkwekerijen in heel Nederland en witwassen van crimineel verdiend geld op grote schaal. Charles Z. kreeg sinds 1984 opgeteld 13 jaar celstraf wegens drugsactiviteiten.