HAARLEM - Bisschop Gerard de Korte is verrast over het aantal meldingen van seksueel misbruik die de afgelopen twee maanden onder meer bij het meldpunt Hulp & Recht zijn binnengekomen.

Bij het katholieke meldpunt in Utrecht zijn nu in totaal 1900 reacties binnengekomen van mensen die zeggen dat ze te maken hebben gehad met seksueel misbruik binnen katholieke instellingen.

Dat zei de bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden dinsdagavond aan tafel bij Andries Knevel en Tijs van den Brink in het EO-programma Moraalridders.

Verrast

''Het was toch al tien jaar nieuws. Dus wat er nu is losgekomen, heeft mij wel verrast. Het meldpunt Hulp & Recht is al in 1999 ingesteld en daar komen gemiddeld tien meldingen per jaar binnen.''

Volgens De Korte, die referent is namens de Nederlandse bisschoppenconferentie als het gaat om het misbruikonderzoek, zijn er de afgelopen weken veel meer meldingen gedaan door de verhalen over seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in NRC Handelsblad.

Die krant en de Wereldomroep berichtten in februari als eerste over paters van een internaat in 's Heerenberg die in de jaren zestig en zeventig kinderen zouden hebben misbruikt.

Daarop verschenen er veel verhalen in de media over seksueel misbruik binnen verschillende katholieke instellingen.

Bisschop de Korte denkt dat mensen hun ervaringen met seksueel misbruik binnen de kerk nu pas melden vanwege ''de schaamte.'' ''Nu meerdere mensen het melden, durven anderen dat ook.''