LEEUWARDEN - De politie in Friesland heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Veenwouden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij twee geweldsincidenten bij discotheek Club Q in het Friese dorp Noordbergum.

In de nacht van 17 op 18 april leidde een van de gebeurtenissen tot de dood van de 16-jarige Redmar Smedema uit Bergum. Zondag hield de politie om dezelfde reden al een 18-jarige jongen uit Damwoude aan.

Smedema werd volgens de politie in de uitgaansgelegenheid geslagen en raakte daardoor onwel. Later op de dag overleed hij in het ziekenhuis.

Bij een vechtpartij later die nacht op de parkeerplaats bij de discotheek raakte de 20-jarige Gerard Dijkstra uit Damwoude zwaargewond. Hij ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Dansvloer

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de twee verdachten door getuigen samen op de dansvloer gesignaleerd. Of de twee elkaar ook goed kennen, wil de politie niet zeggen.

De 18-jarige jongen uit Damwoude wordt woensdag voor de rechter-commissaris geleid. Die bepaalt of hij nog veertien dagen langer kan blijven vastzitten. De politie sluit niet uit dat nog meer mensen worden aangehouden.