Bisschoppen stemmen in met advies Deetman

ZEIST - De Nederlandse bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) stemmen in met het voorstel tot onderzoek van het misbruik in de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk dat oud-minister Wim Deetman vrijdag presenteerde.

Dat hebben beide organisaties dinsdag laten weten in Zeist.

''We zeggen onverkort onze medewerking toe'', zei Patrick Chatelion Counet namens de KNR. Hij voegde eraan toe dat de beide conferenties bereid zijn alle informatie beschikbaar te stellen die nodig is voor het onderzoek, zoals bijvoorbeeld de meldingen die bij meldpunt Hulp & Recht binnenkomen.

De KNR en de bisschoppen roepen slachtoffers van seksueel misbruik op zich te melden bij de meldpunten, zoals bijvoorbeeld Hulp & Recht in Utrecht.

Veroordelen

''Wij onderstrepen nogmaals dat wij iedere vorm van misbruik krachtig veroordelen'', zei bisschop Gerard de Korte namens de bisschoppenconferentie. Ook bood de bisschop opnieuw zijn excuses aan namens de Rooms-Katholieke Kerk.

Chatelion Counet zei dat de KNR niets heeft gehoord over aarzelingen bij religieuze ordes en congregaties om hun archieven beschikbaar te stellen.

Op de vraag hoeveel geld het onderzoek gaat kosten, zei De Korte: ''Het dak van de kerk lekt flink, dus het dak moet worden gerepareerd, wat de loodgieter ook in rekening brengt.''

Archiefmateriaal

De woordvoerder van Hulp & Recht liet weten dat het meldpunt zal meewerken om het archiefmateriaal beschikbaar te stellen voor het onderzoek.

''Wij zijn voor openheid en toegang. Maar de privacy van de mensen die een melding hebben gedaan, moet wel worden gegarandeerd.''

Volgens de woordvoerder moet het bestuur van het meldpunt zich nog wel beraden over de kwestie. ''Maar ik verwacht niet dat ze anders beslissen dan mee te werken aan het wetenschappelijk onderzoek.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie