HAARLEM - Een rechter in Haarlem is verbaasd dat een vrouw uit Amsterdam die een rechtszaak voerde over een konijn, gratis rechtshulp kreeg. De rechter die de zaak behandelde stelt dat expliciet in zijn vonnis, dat dinsdag is gepubliceerd.

De Amsterdamse had een kort geding aangespannen omdat zij meer informatie wilde over haar konijn Punkie, dat zij ruim een jaar geleden had overgedragen aan een inwoonster van Wormerveer.

Die nieuwe eigenaar weigerde onlangs het voormalige baasje te vertellen of Punkie nog leeft en waar hij nu verblijft.

Overheid

Om het proces te kunnen voeren heeft de Amsterdamse een zogeheten toevoeging gekregen. Dat betekent dat de Raad voor Rechtsbijstand ermee instemt dat de overheid de kosten van de zaak vergoedt. Het geding kost ten minste 263 euro.

De behandelend rechter is verbaasd over dat besluit. Hij voert aan dat een verslag van de zitting op internet al vele reacties heeft opgeroepen met de vraag of rechters hun tijd niet beter kunnen besteden.

Destijds was nog niet eens bekend dat de Amsterdamse de proceskosten terugkrijgt, aldus de rechter.

Foto

Overigens heeft het proces voor de Amsterdamse niets opgeleverd. De rechter is van mening dat de vrouw uit Wormerveer haar al voldoende tegemoet is gekomen doordat zij liet weten dat Punkie nog in leven is en zich bereid verklaarde haar een recente foto van het konijn te tonen.