Toestel Transavia vliegt weer

SCHIPHOL - De Boeing 737 van luchtvaartmaatschappij Transavia die maandagavond op Schiphol werd ontruimd wegens een steekvlam in de hulpmotor in de staart van het toestel, vliegt al weer.

Het vliegtuig is door de technische dienst van Transavia volgens de onderhoudsvoorschriften geïnspecteerd en in orde bevonden. Dat zei een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij dinsdag.

Het probleem zat in de zogeheten auxiliary power unit (APU). Deze hulpmotor, die voor stroom zorgt als het vliegtuig aan de grond staat, levert spanning voor het elektrische systeem en de airconditioning.

Het apparaat is buiten werking gesteld en tijdelijk vervangen door een aggregaat. Dat mag volgens de voorschriften van de luchtvaartautoriteiten, aldus de woordvoerster.

Rookontwikkeling

De passagiers moesten het toestel via de glijbaan verlaten. Twee passagiers raakten daarbij lichtgewond. De storing ging gepaard met rookontwikkeling. Aan boord van het vliegtuig, dat op het punt stond te vertrekken voor een vlucht van Amsterdam naar Faro in Portugal, bevonden zich op het moment van het incident 183 passagiers

De kapotte APU wordt binnen een week vervangen. Dat is binnen de wettelijke termijn van tien dagen, liet de zegsvrouw verder weten. De oorzaak van het probleem met de hulpmotor is nog niet bekend. Het onderzoek daarnaar kan enkele maanden duren.

Tip de redactie