AMSTERDAM - Terwijl iedereen nog in een jas rondloopt, waarschuwt de GGD van Rotterdam zorginstellingen in een brief alvast voor een hittegolf.

"Het is belangrijk dat instellingen de tijd krijgen zich voor te bereiden", legde een woordvoerder op RTV Rijnmond uit.

In 2006 vielen in Rotterdam veertig doden door de hitte. Het was toen extreem warm. Vanwege het grote aantal doden door de hitte werd een landelijk hitteplan opgesteld. De waarschuwende brief hoort daarbij.

Vooral ouderen zijn kwetsbaar. In de brief aan zestienhonderd apothekers, dokters en andere organisaties adviseert de GGD daarom ouderen goed in de gaten te houden. Die beseffen soms niet dat ze bij warm weer meer moeten drinken.

Koude winter

Omdat het een koude winter was, is de kans volgens de GGD groot dat de zomer juist heel warm wordt. "Als we zien dat het echt warm gaat worden, sturen we nog een brief", kondigt de woordvoerder aan. Als er daadwerkelijk een hittegolf komt, volgt een derde brief.

De GGD van Amsterdam heeft geen brieven gestuurd. "We wijzen er tijdens inspectiebezoeken op", zegt een woordvoerder. "Net als voor de hygiëne van de keuken gelden voor het omgaan met hitte bepaalde regels. Sinds de invoering van het hitteplan voegen we wel een papiertje met adviezen toe bij de inspectierapporten."

Als er een hittegolf aankomt, stuurt de GGD van Amsterdam wel brieven.