Drie jaar cel Charles Z. voor hasj en wapens

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag drie jaar cel opgelegd aan de 54-jarige Amsterdamse drugsbaron Charles Z. voor het bezit van 2000 kilo hasj en vier vuurwapens.

De drugs en wapens werden in oktober 2006 bij een inval aangetroffen in en rond de woning in Zwartebroek (Gelderland) waar Z. toen woonde.

De officier van justitie had zeven jaar cel geëist. De rechtbank vond echter geen bewijs genoeg voor het bezit van de 59 kilo amfetamine die justitie Z. ook verweet.

Nu het bezit van de harddrugs niet meeweegt in de straf, is die flink omlaaggegaan.

Zwaarder

Volgens de rechtbank maakt het feit dat Z. met zijn drugsactiviteiten de kans op celstraf op de koop toeneemt, de straf zwaarder. Z. kreeg sinds 1984 in totaal al dertien jaar cel voor drugszaken.

Dat een deel van de partij hasj en een van de wapens van iemand anders waren, maakt volgens de rechtbank niet uit. Door de loods bij zijn huis beschikbaar te stellen betrok hij zichzelf bij het bezit ervan.

Toestemming

De advocaat van Z. stelde dat de toestemming voor de inval niet deugde. Justitie had Z. daarom nooit mogen vervolgen en anders de verkregen wetenschap van de inval niet als bewijs mogen gebruiken.

De rechtbank oordeelde dat er destijds genoeg reden voor verdenking was om die inval te rechtvaardigen.

Groter onderzoek

Behalve in deze zaak is de rechtvaardiging van de inval ook een twistpunt in een groter onderzoek, 'Doomer' genaamd, tegen Charles Z.

Daarin gaat het om de grootschalige kweek van wiet en bereiding van hasj in heel Nederland, internationale hasjhandel en het witwassen op grote schaal van enorme winsten.

De administratie die bij de inval in Zwartebroek werd aangetroffen, was cruciaal voor het begin van dat grote onderzoek.

Klusjesman

De inhoudelijke behandeling van de Doomerzaak laat nog op zich wachten.

Behalve Charles Z. werden ook zijn vrouw Scarlet D., een 'klusjesman' en nog een verdachte vervolgd in het kleine onderzoek naar de hasj in Zwartebroek. In hun zaken volgt woensdag uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie