AMSTERDAM - Hoofdredacteur Pieter Broertjes vertrekt per 1 juli bij de Volkskrant.

Dat heeft de krant maandag op zijn website bekendgemaakt. Broertjes was vijftien jaar hoofdredacteur bij het dagblad dat onlangs op tabloidformaat overging.

''Dit is een goede tijd om op te stappen. De krant staat er uitstekend voor'', zei Broertjes maandagmiddag in een toespraak tegen zijn redacteuren. ''Het was een moeilijk besluit.'' De reden voor zijn vertrek is volgens Broertjes 'een samenloop van omstandigheden.'

Al enige tijd werd in de pers gespeculeerd over het aanstaand vertrek van de hoofdredacteur. Vorig jaar kwam de Volkskrant in handen van het Belgische mediaconcern De Persgroep.

Ook hoofdredacteur Birgit Donker van NRC Handelsblad stapte onlangs op.

Redactie

Pieter Izak Broertjes (57), geboren in Den Haag, studeerde sociale wetenschappen in Utrecht. Na zijn studie was hij van 1979 tot 1987 redacteur op de sociaal- economische redactie van de Volkskrant.

Na een periode als chef bij deze redactie werd hij in 1991 adjunct-hoofdredacteur en in 1995 hoofdredacteur. Van 1998 tot 2006 was hij voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Jong

Broertjes zegt op de website nog niet te weten wat hij hierna gaat doen. ''Ik ben nog jong, dus ik kan nog veel.'' Volgens de bekendmaking wordt een commissie aangesteld om een opvolger te kiezen.

Volgens Broertjes is het na 'vijftien jaar topsport' genoeg geweest. ''Ik ben dertig jaar getrouwd geweest met de krant, de Volkskrant is in zeer goede doen, daar ben ik trots op. Je moet op je hoogtepunt weggaan. Ik moet nu gaan ontvolkskranten'', aldus de scheidend hoofdredacteur.

Persgroep

De komst van De Persgroep heeft wel invloed gehad op het besluit van de hoofdredacteur. ''Natuurlijk wordt het dan anders, is het anders geworden. Ik kom nog uit de tijd van de stichtingen. Maar ik moet zeggen dat zij mij de ruimte hebben gegeven om zelf mijn moment te bepalen om op te stappen."

"Dat voelt helemaal niet zo slecht. Ik wilde voorkomen dat iemand zegt dat je houdbaarheidsdatum is verlopen. Maar het ontvolkskranten doet natuurlijk wel vreselijk pijn na zo'n lang huwelijk.'' De toekomst van Broertjes ligt nog open naar eigen zeggen. ''Ik ga kijken wat er op me afkomt.''