DORDRECHT - De ouders van het vermoorde Dordtse meisje Milly Boele hebben binnenkort een gesprek met het Openbaar Ministerie (OM) over het onderzoek in de zaak van hun dochter.

Dat heeft persofficier van justitie J. Spaans zondag gezegd naar aanleiding van berichtgeving van RTV Rijnmond.

In het gesprek, dat waarschijnlijk binnen twee weken plaats zal hebben, licht de zaaksofficier de ouders in over de voortgang van het onderzoek. Een dergelijk gesprek tussen de aanklager en slachtoffers of nabestaanden komt vaker voor.

Spaans zei niet te weten of de afspraak al stond, of dat die is gemaakt na berichtgeving in De Telegraaf van zaterdag, waarin de ouders van Milly aangaven verbaasd te zijn dat het OM vooralsnog uitgaat van doodslag en niet van moord.

Levenslang

Bij moord is sprake van voorbedachten rade, wat wil zeggen dat iemand erover heeft nagedacht wat hij ging doen. Op enkelvoudige doodslag staat maximaal vijftien jaar cel, op moord staat levenslang als uiterste straf.

De 26-jarige buurman van de familie Boele, politieman Sander V., heeft inmiddels bekend dat hij Milly heeft gedood. Het lichaam van het meisje begroef hij in zijn tuin. De zaak veroorzaakte veel onrust, niet alleen in Dordrecht, maar ook in de rest van het land.

Het nieuws dat een politieman had toegegeven dat hij het twaalfjarige meisje had omgebracht heeft de samenleving geschokt.

Verzwaard

Zaterdag meldde de advocaat van de familie Boele, Frank van Ardenne, dat de politie aan de ouders duidelijk had gemaakt dat de aanklacht verzwaard was van doodslag naar moord. Dat bleek onjuist volgens het OM.

''De familierechercheur heeft gezegd dat wanneer het onderzoek klaar is, het OM voor de zwaarst mogelijke aanklacht zal gaan'', aldus persofficier Spaans. Of dat moord of doodslag wordt, is momenteel nog niet duidelijk.

Twijfel

Van Ardenne stelt zondag dat bij de ouders van Milly geen enkele twijfel bestaat over wat de rechercheur hen heeft gezegd. Er is volgens hem duidelijk gezegd dat het OM de aanklacht had verzwaard. ''Daar was geen woord Chinees bij'', aldus de raadsman.

''Ik kan alleen maar constateren dat de communicatie tussen het OM en de familierechercheur blijkbaar niet goed is.'' Als het OM blijft bij doodslag, zal Van Ardenne via een klachtenprocedure bij het gerechtshof proberen daar verandering in te krijgen.