SCHIPHOL - De aswolk uit IJsland blijft het vliegverkeer parten spelen. Van en naar Schiphol waren zondag vertragingen met name op de routes naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Ook werden vluchten naar Italië en Zuid-Duitsland geannuleerd, zo bleek uit informatie van Schiphol en de KLM.

Volgens de Nederlandse luchtverkeersleiding vormt de aswolk momenteel geen probleem voor het Nederlandse luchtruim, aldus een woordvoerster zondagavond.

Wolk

De vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland veroorzaakt in zuidelijke richting een lange sliert as over de oceaan. De wolk trekt ook het zuiden van Europa in.

Zaterdag gingen luchthavens in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk dicht. Zondag was het vooral de beurt aan Italië, Zuid-Duitsland (München), en Zwitserland. München en de andere Zuid-Duitse luchthavens gingen in de loop van zondagavond weer open.

De luchthaven van Luxemburg is in de nacht van zondag op maandag gesloten wegens problemen met vulkaanas. De sluiting duurt van middernacht tot 06.00 uur.

Andere route

In Italië waren de luchthavens van Bologna, Milaan en Genua niet bereikbaar. Zo schrapte de KLM vluchten van en naar de Italiaanse luchthavens en naar München. Vliegtuigen van en naar Noord-Amerika, de Caraïben en Zuid-Amerika deden er langer over dan gebruikelijk omdat de toestellen door de aswolk een andere route moeten vliegen.

In Spanje ging zondag een groot aantal vliegvelden weer open, waaronder Barcelona. Maar in het noorden van het land (Santiago, La Coruna en Vigo) konden vliegtuigen nog enige tijd niet landen. Ook Zuid-Frankrijk ondervond nog problemen.

Schiphol

De vertraging voor reizigers vanaf Schiphol liep zondag evenals zaterdag op tot enkele uren. Hoe vervelend voor de reizigers ook, toch was het op de luchthaven rustig, aldus een woordvoerster van Schiphol.

Volgens deskundigen in IJsland zou de vulkaan Eyjafjallajökull zich zondag rustig houden en minder as uitstoten dan de afgelopen dagen.

Filmfestival

De Franse autoriteiten maken zich zorgen over de gevolgen die de aswolk de komende dagen kan hebben voor vluchten van en naar Nice. In de buurt begint over drie dagen het Filmfestival van Cannes, waar duizenden filmsterren en producenten op af komen.