ENSCHEDE - Bij RTV Oost hebben zich de afgelopen dagen nog meer nieuwe getuigen gemeld van de vuurwerkramp van tien jaar geleden. Dat staat zondag op de website van de omroep.

De getuigen meldden zich naar aanleiding van nieuwe reportages over de ramp.

De tips gaan volgens RTV Oost met name over het vuurwerk dat een rol speelde bij de ramp, werkzaamheden op het terrein van SE Fireworks en een aantal hoofdrolspelers in de ramp.

De weduwes van vier omgekomen brandweerlieden beraden zich volgens de omroep ook op een nieuwe schadeclaim.

Verklaring

RTV Oost gaf het onderzoek naar de vuurwerkramp vorige week een nieuwe impuls door de politie een schriftelijke verklaring te geven van een familielid van één van de directeuren van SE Fireworks.

De politie liet weten deze getuige opnieuw te gaan horen. Het Openbaar Ministerie neemt de verklaring van het familielid 'zeer serieus'.

Bedrijfsongeval

Volgens deze getuige zou de brand die bij de vuurwerkopslagplaats leidde tot de dodelijke explosies, veroorzaakt kunnen zijn door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting, zoals tot nu toe wordt aangenomen.

Op de rampdag zou wel degelijk zijn gewerkt. Dat is door de directie en andere medewerkers van SE Fireworks altijd ontkend.

De advocaat van ex-directeur Willy Pater van de voormalige vuurwerkfabriek heeft vrijdag bij het OM in Almelo aangifte gedaan van smaad en laster tegen de getuige. Pater heeft altijd ten stelligste ontkend dat hij op die zaterdag op het terrein van Fireworks is geweest. Volgens Meijers heeft Pater een waterdicht alibi en schaadt de verklaring van de vrouw zijn cliënt.

Roombeek

Het is op 13 mei tien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede zich voltrok. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

Het onderzoek is nooit officieel afgesloten. Het is altijd onduidelijk gebleven hoe de eerste brand exact is uitgebroken.