SCHIPHOL - Het vulkaanas uit IJsland heeft zaterdag het vliegverkeer naar Zuid-Europa en Noord-Amerika dwars gezeten. Het leidde in ons land tot enkele annuleringen vanaf de luchthavens van Schiphol en Maastricht. Ook liepen vluchten vertraging op.

Door de aswolk moesten zaterdag luchthavens in het noorden van Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk tijdelijk sluiten, meldde de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol.

De vulkaan op IJsland stoot nog altijd grote hoeveelheden as uit en de sliert gaat naar het zuidwesten.

Noord-Amerika

Niet alleen vluchten uit Nederland naar Zuid-Europa ondervonden vertraging. Ook vluchten naar Noord-Amerika hadden daar last van omdat moest worden omgevlogen.

Vanaf Schiphol viel een KLM-vlucht naar Barcelona uit, aldus een woordvoerster van de luchthaven. Ook door een easyJet-vlucht van Schiphol naar Madrid ging een streep, aldus een woordvoerster van deze maatschappij.

Ryanair

Verder werd vanuit Maastricht een vlucht naar Faro (Portugal) van Ryanair geschapt. In het Duitste Weeze en Charleroi in België ging meer vliegverkeer niet door. Vandaar reizen ook veel Nederlanders.

De vertragingen op Schiphol naar Zuid-Europa en op de transatlantische routes varieerden van minuten tot een aantal uren. Op de luchthaven van Schiphol deden zich geen problemen voor. Dagelijks vertrekken daar gemiddeld 1100 vluchten. Schiphol verwacht vooralsnog dat de aswolk Nederland niet zal bereiken.