AMSTERDAM - Even voor 14.00 uur is de 93e editie van de Giro d'Italia in Amsterdam van start gegaan. De Duitser Matthias Russ van Milram zette bij het Museumplein als eerste zijn fiets in beweging voor de proloog van 8,4 kilometer.

De finish ligt voor de ingang van het Olympisch Stadion.

De laatste renner wordt tegen kwart voor zes verwacht. De Duitser André Greipel sluit namens het deelnemersveld van 198 coureurs de tijdrit af. Er starten acht Nederlanders in de Ronde van Italië, die na de proloog nog twee ritten in Nederland telt.

Zondag is de etappe Amsterdam - Utrecht, maandag de rit Amsterdam - Middelburg. Over drie weken eindigt de ronde in Verona.

Bekijks

De wielerwedstrijd trekt zaterdagmiddag in Amsterdam aardig wat bekijks.

Met name bij het Museumplein, de start, en het Olympisch Stadion, het eindpunt, is het een drukte van belang. Daar staan meerdere rijen toeschouwers langs de dranghekken om een glimp van de renners op te vangen.

Ook langs andere delen van het parcours - bijvoorbeeld op het Muntplein en bij het Sarphatipark - is het flink druk. Het publiek trakteert vooral de renners van de Raboploeg op een luid applaus.

Dichtbij

Jan Schrijver (61) staat - met roze Giropetje - op het Museumplein te kijken. Hij is niet alleen wielerfan, maar woont toevallig ook nog eens om de hoek. ''Het is wel aardig, ja. Nu is het wel heel dichtbij.''

Toch is hij er niet zeker van of het een goed idee was om de Giro naar Amsterdam te halen. Zo levert het evenement de nodige hinder voor het verkeer op en denkt hij niet dat er meer toeristen door naar de stad komen. ''Ik denk dat Amsterdam er per saldo wel meer last dan voordeel van heeft.''

Freire

De amateurwielrenners Jaap Koning (56) en Michel Veerman (44) zijn op de fiets vanuit Volendam gekomen om naar de Giro te kijken. Het is niet de beste race ooit, vinden ze. Zo is Raborenner Oscar Freire niet van de partij en zijn er geen Nederlandse favorieten.

''Rabo wordt niks'', voorspelt Koning. Toch blijft de Giro een mooie wedstrijd. Veerman: ''Als je uit je werkt komt, wil je toch altijd nog even de finale zien.''

Verkeer

De rit van zaterdag heeft de nodige gevolgen voor het verkeer. Het parcours is vanzelfsprekend afgezet met hekken. Veel trams rijden een andere of kortere route of helemaal niet.

Op de ringweg A10 is de afrit S108 (VU en Olympisch Stadion) in de richting van het centrum van Amsterdam afgesloten. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben de afzettingen echter nog niet tot problemen geleid.

Afval

Terwijl de bergen afval zich wegens een staking van de reinigingsdiensten in de rest van de stad ophopen, is het parcours van de Giro even schoon als altijd.

De vakbonden hadden namelijk met de gemeente afgesproken daar wel schoon te maken.

Bekijk lezersfoto's van de Giro d'Italia op NUfoto.

Bekijk de special op NUsport.