AMSTERDAM - Het wordt binnen enkele jaren vrijwel onmogelijk een kind zonder medische problemen te adopteren.

Dat verwachten meerdere adoptieorganisaties, schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag.

Nu al heeft meer dan de helft van de adoptiekinderen een medisch probleem waardoor ze onder de noemer 'special need' vallen.

De Stichting Adoptievoorzieningen heeft dat vorig jaar voor het eerst bijgehouden.

In de toekomst hebben naar verwachting vrijwel alle adoptiekinderen aandoeningen als het ontbreken van ledematen, hartproblemen of hiv. Voor kinderen zonder aandoeningen wordt het namelijk steeds gemakkelijker om adoptieouders in hetzelfde land te vinden.

Taboe

Dat komt doordat het taboe op adoptie in de landen waar veel adoptiekinderen vandaan komen verdwijnt. Hierdoor is er wereldwijd steeds minder interesse om een gezond kind voor adoptie af te staan aan een ouder in het buitenland.

Dat is volgens de Stichting Adoptievoorzieningen een goede ontwikkeling omdat het voor de kinderen beter is om in eigen land te blijven.

Handicap

Maar voor de Nederlanders blijven hierdoor alleen de kinderen met een handicap over. In Nederland zelf worden nauwelijks kinderen voor adoptie afgestaan.

De aandoeningen worden ook steeds ernstiger. Een hazenlip telt bijvoorbeeld niet meer als aandoening. Bij de gezonde kinderen kunnen later alsnog problemen aan het licht komen. Ook zijn de kinderen vaak getraumatiseerd.