AMSTERDAM - Politie en justitie hebben een internationale bende opgerold die een groot aantal vrouwen zou hebben gedwongen te werken als prostituee op de Amsterdamse Wallen.

In totaal zitten negen verdachten vast: vijf pooiers en vier raamexploitanten.

De eerste aanhoudingen hadden in november plaats, de laatste enkele weken geleden.

Een woordvoerder van justitie bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant

De eerste aanhoudingen hadden in november plaats, de laatste enkele weken geleden. De verdachten werden opgepakt in Amsterdam, Zaandam en Hongarije.

Vrouwen

Opvallend is dat drie van de pooiers vrouwen zijn, afkomstig uit Hongarije. De twee mannelijke pooiers komen uit datzelfde land en uit Nederland. Alle opgepakte raamexploitanten hebben de Nederlandse nationaliteit. De verdachten zijn in de leeftijd van 23 tot 58.

De bende zou in ieder geval dertien slachtoffers hebben gemaakt. Ook zij kwamen uit Hongarije en uit Nederland. Velen komen uit de Roma-gemeenschap.

Mooie praatjes

De vrouwenhandelaren zouden de buitenlandse slachtoffers naar Nederland hebben gelokt door ze voor te spiegelen dat ze veel geld konden verdienen. De vrouwelijke pooiers deden volgens justitie net alsof ze een vriendin waren en hielden hen mooie praatjes voor over een betere toekomst.

Eenmaal in Nederland aangekomen dwong de bende de vrouwen om als prostituee te werken en om geld af te staan. Daaraan zou grof geweld te pas zijn gekomen.

Tatoeage

De slachtoffers zouden alleen thuis en op hun werkplek hebben mogen komen en werden volgens justitie continu in de gaten gehouden. Sommige prostituees hebben een tatoeage met de naam van hun pooier.

Twee van de opgepakte raamexploitanten zouden in het verleden contact hebben onderhouden met de broers Hasan en Saban B.

Asscher

Zij werden in 2008 veroordeeld omdat ze een gewelddadige bende mensenhandelaren leidden die meer dan honderd vrouwen in de prostitutie zou hebben gedwongen. Saban B. wist naar Turkije te vluchten nadat hij verlof had gekregen om zijn pasgeboren kind te bezoeken.

Waarnemend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher sprak in een reactie zijn complimenten uit voor politie en justitie.

Afschuwelijke misdaad

Hij noemde vrouwenhandel ''een afschuwelijke misdaad''. De vermeende praktijken van de opgerolde bende motiveren hem naar eigen zeggen om door te gaan met de gemeentelijke aanpak van de Wallen.

Amsterdam is al enkele jaren bezig om zaken als vrouwenhandel tegen te gaan, onder meer door het aantal prostitutieramen in de bekende hoerenbuurt terug te dringen.