DE BILT - De activiteit van de Eyjafjallajökull vulkaan op IJsland is de afgelopen dagen weer toegenomen.

Dat meldt het KNMI zaterdag. Er zijn nog geen tekenen dat er een einde komt aan de uitbarsting, die nu al bijna een maand duurt.

In diverse landen moest de afgelopen dagen weer het vliegverkeer worden stilgelegd door nieuwe aswolken uit IJsland. In het noorden van Spanje zijn diverse vliegvelden zaterdag gesloten. Ook de Portugese luchtvaartautoriteiten houden rekening met problemen door de vulkaanas uit IJsland.

In Ierland ondervond het vliegverkeer vanaf dinsdag dagenlang problemen door de aswolken van de Eyjafjallajökull.

Eurocontrol

De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol waarschuwde vrijdag ook voor de reële mogelijkheid dat de vulkaan de komende dagen weer meer problemen voor het Europese luchtverkeer kan gaan veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) presenteerde vrijdag een rapportage waaruit blijkt dat de as uit de Eyjafjallajökull die in Nederland op de grond is beland, geen voedselveiligheidsrisico veroorzaakt voor mens en dier.

Vee

Het in Nederland grazende vee heeft de afgelopen weken geen enkel gezondheidsrisico gelopen. De zogenoemde 'vollegrondsgroenten' die momenteel in Nederland worden verbouwd en geoogst, zijn ook niet negatief beïnvloed door de as.

De prei, koolsoorten en spinazie van Nederlandse bodem kunnen vóór de bereiding op de gewoonlijke manier worden gewassen, aldus de VWA.