ALMELO - Advocaat Gabriël Meijers heeft namens zijn cliënt, ex-directeur Willy Pater van de voormalige vuurwerkfabriek S.E. Fireworks, bij het OM in Almelo aangifte gedaan van smaad en laster door de schoonzus van Pater.

Het OM bevestigde vrijdagavond de aangifte.

De vrouw verklaarde deze week bij het OM en voor de camera's van RTV Oost dat Pater en de klusjesman hadden afgesproken om zaterdag 13 mei 2000 aan het werk te gaan, de dag van de vuurwerkramp in Enschede.

Pater heeft altijd ten stelligste ontkend dat hij op die zaterdag op het terrein van Fireworks is geweest. Volgens Meijers heeft Pater een waterdicht alibi en schaadt de verklaring van de vrouw zijn cliënt.

Nieuw daglicht

De vuurwerkramp kwam deze weken in een nieuw daglicht te staan. Eerst publiceerde misdaadjournalist Simon Vuyk zijn boek De waarheid achter de vuurwerkramp.

Volgens hem is de ramp veroorzaakt door ijsfonteinen die in combinatie met zwaar vuurwerk leidden tot massa-explosies. De verklaring van de vrouw voedt geruchten dat er in de uren voorafgaand aan de ramp op het terrein van de vuurwerkfabriek is geëxperimenteerd met vuurwerk.

In dat geval zou er sprake zijn van een bedrijfsongeval in plaats van brandstichting. Daarvan is het toenmalige rechercheteam altijd uitgegaan.

Reconstructie

Onderzoeksjournalisten van RTV Oost hebben de uren voor de ramp gereconstrueerd. Die reconstructie wijst uit dat er mogelijk vuurwerk buiten op het terrein van Fireworks heeft gelegen dat vlak voor de explosies is afgegaan.

Het OM gaat de verklaring van de vrouw verder uitpluizen. Op 13 mei wordt in Enschede de ramp wederom herdacht.

Bij de explosies kwamen 23 mensen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werd een woonwijk verwoest.