AMSTERDAM - Nieuw onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp zou gedaan moeten worden door politie- en justitiemensen van buiten het arrondissement Almelo.

Dat vindt Jillis Roelse, advocaat van Rudi Bakker.

Bakker is oud-directeur van SE Fireworks, het bedrijf dat op 13 mei 2000 explodeerde, waardoor 23 mensen omkwamen en de woonwijk Roombeek werd verwoest.

Onderzoek heropenen

Roelse heeft vrijdag laten weten dat recente ontwikkelingen Bakker het vertrouwen geven dat het onderzoek naar de vuurwerkramp wordt heropend. Hij is ervan overtuigd dat de waarheid over de ramp nooit boven tafel is gekomen.

Via RTV Oost heeft het Openbaar Ministerie (OM) onlangs een nieuwe verklaring binnengekregen over het eerste ontstaan van de brand in het vuurwerkbedrijf. Justitie wil degene horen die deze verklaring heeft afgelegd.

Regionale omroep

Uit de schriftelijke verklaring die de regionale omroep aan het OM heeft gegeven, zou blijken dat de enorme explosie is ontstaan door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting.

Bakker en mededirecteur Willie Pater werd strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld voor onder meer brand en ontploffing door schuld met de dood als gevolg. André de Vries uit Enschede werd berecht op verdenking van brandstichting, maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij.

Buitengewoon kritisch

Raadsman Roelse vindt dat een nieuw onderzoek buitengewoon kritisch gedaan moet worden. Daarom zou het ook het beste zijn als het onder leiding zou staan van een afdeling van het OM die nog nooit iets met de vuurwerkramp te maken heeft gehad.

De ex-directeur van Fireworks werkt momenteel aan een herzieningsverzoek. Hij wil de Hoge Raad vragen zijn strafzaak opnieuw te laten behandelen, omdat volgens hem nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen.