DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag in het proces rond de zogenoemde Pijnacker Noord-groep mildere straffen opgelegd dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

De hoofdverdachte, de 21-jarige Yusuf A., werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan één jaar voorwaardelijk. De officier van justitie had tegen hem acht jaar geëist.

Volgens de rechtbank konden de zwaarste beschuldigingen, waarbij sprake zou zijn geweest van groepsverkrachtingen, niet worden vastgesteld.

Vrijwillig meegewerkt

De meisjes konden volgens de rechtbank ook vrijwillig hebben meegewerkt. Wel werd ontucht met minderjarige meisjes bewezen verklaard. Dat gebeurde in kelderboxen van woningen in Pijnacker.

Twee verdachten kregen negen maanden celstraf wegens het vervaardigen van vals geld. Eén man kreeg vier maanden jeugddetentie opgelegd.

Minderjarig

''Mijn cliënt was op dat moment minderjarig. Omdat de meisjes nog geen achttien jaar waren, werden de met de mobiele telefoon gemaakte filmpjes bovendien als kinderporno aangemerkt. Maar van een groot loverboynetwerk, dat minderjarige meisjes tot prostitutie dwong, is geen sprake'', zo liet één van de advocaten weten.

Vier verdachten werden vrijgesproken.