AMSTERDAM - Voormalig LPF-fractievoorzitter Mat Herben sleept omroep BNN voor de rechter vanwege een uitzending van woensdag over de moord op Pim Fortuyn. Dat schrijft het AD vrijdag.

Herben werd in de bekritiseerde uitzending neergezet als pion van Defensie die Fortuyn moest overhalen om voor de aanschaf van de JSF te kiezen.

Herben reageert furieus in de krant. "Die hele uitzending was een aaneenschakeling van geruchten en beweringen die volstrekt uit de lucht zijn gegrepen.''

''Zo wordt er doodleuk beweerd dat ik op 4 mei bij een geheime bijeenkomst was met Pim en de Amerikaanse ambassadeur. Gewoon niet waar!"

"Het kan toch niet zo zijn dat een publieke omroep zo maar klakkeloos de wildste complottheorieën overneemt die op internet de ronde doen", vraagt Herben, die niet om een reactie is gevraagd, zich af in de krant. "Zonder iets te checken, zonder zelfs mij om een weerwoord te vragen. Buitengewoon kwalijk!"

Archiefmateriaal

BNN reageert in de krant dat het 'op basis van archiefmateriaal bestaande feiten opnieuw heeft gerangschikt'. De reactie van Herben zit volgens BNN wel in het programma. Zijn reactie zou nu hetzelfde zijn als toen, namelijk 'dat dit alles is gebaseerd op leugens'.

In de uitzending wordt verder onder meer gesproken over de mogelijkheid dat Fortuyn, donderdag precies acht jaar geleden, door een sluipschutter zou zijn vermoord. Ook wordt de vraag opgeworpen dat het geen toeval is dat de ambulance niet snel het terrein op kon komen vanwege een gesloten hek.