AMSTERDAM - De selectie van Ajax is donderdagavond gehuldigd in de Amsterdam Arena. Volgens een woordvoerster van de club vierden ongeveer 14.000 uitzinnige supporters daar met de selectie de winst van de beker.

Eerder op de avond bekeken duizenden voetbalfans in de Arena de uitwedstrijd van hun team tegen Feyenoord.

De sfeer zat er vanaf het begin goed in en werd nog beter bij elk doelpunt dat Ajax scoorde. De Amsterdammers wonnen met 1-4.

Na de wedstrijd wachtten de zingende en dansende supporters ongeveer 2,5 uur tot hun team was teruggekeerd uit Rotterdam. Bij het treffen in de havenstad mocht, net als bij de eerste wedstrijd van de bekerfinale in Rotterdam, geen uitpubliek aanwezig zijn.

Applaus

Bij aankomst in de Arena konden de spelers, trainer Martin Jol en de technische staf rekenen op luid applaus. Een voor een mochten ze naar voren komen om de beker aan het uitzinnige publiek te tonen.

Jol noemde het ''ongekend'' dat de supporters zo lang hadden gewacht. ''Ik ben zo geweldig trots op jullie. En op de spelers. Een voor een kanjers.''

Ongeregeldheden

Urby Emanuelson stelde het publiek gerust over geruchten dat hij zou vertrekken naar een van de grote concurrenten van Ajax. ''Ik moet even wat kwijt, want ik word er zelf ook een beetje gek van. Ik vertrek niet naar PSV.''

In het verleden vonden huldigingen van Ajax altijd in het centrum van Amsterdam, maar dat draaide een aantal keren uit op ongeregeldheden. Daarom besloot de gemeente dat de winst van de beker dit keer in de Arena moest worden gevierd.

Die maatregel lijkt effect te hebben gesorteerd. Rond half twaalf had de Amsterdamse politie pas vier voetbalsupporters gearresteerd. Zij hadden zich schuldig gemaakt aan vergrijpen als belediging of vernieling.

Huldiging Ajax