ZIERIKZEE - Het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat het ten onrechte de slachtoffers van het drama dat zich in maart in Zierikzee afspeelde niet heeft gewaarschuwd dat de dader vrij zou komen.

Dat bevestigde een woordvoerster van het OM donderdag naar aanleiding van berichtgeving door actualiteitenrubriek Nova.

Een woordvoerster van het OM meldde dat er een fout is gemaakt door hen niet te informeren.

Twee weken na de schorsing uit voorlopige hechtenis vermoordde de man in Zierikzee twee van zijn drie kinderen. De moeder doet donderdag in Nova haar verhaal.

Zedendelict

De man zat in voorlopige hechtenis vanwege een zedendelict en er was een beschuldiging van bedreiging, waarvan geen aangifte was.

Een medewerker van het OM checkte na de schorsing alleen de bedreiging op eventuele slachtoffers. Die waren er bij die beschuldiging niet, doordat er geen aangifte was, maar bij de zedenzaak wel.

Checken

Het checken van die laatste liet de medewerker echter na, waardoor de slachtoffers niet werden gewaarschuwd.

Het OM ''betreurt dit ten zeerste'' en geeft aan procedures aan te passen. Tegen de parketmedewerker worden volgens de woordvoerster geen maatregelen getroffen.

Tragische fout

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven sprak in Nova van een ''hele tragische fout''. Hij noemt het voorval ''buitengewoon schokkend'' en is zeer teleurgesteld in demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Die moet het OM volgens Teeven opdragen om er voor te zorgen dat slachtoffers altijd geïnformeerd worden als een verdachte uit voorlopige hechtenis wordt vrijgelaten.

Dit was eerder al opgenomen in de richtlijnen van het OM, maar de procedures zijn kennelijk niet sluitend. Teeven wil Hirsch Ballin er dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer over aan de tand voelen.