ROTTERDAM - Ajax heeft donderdag in De Kuip de KNVB-beker veroverd. De Amsterdamse ploeg versloeg Feyenoord in de return van de dubbele finale met 4-1.

De Amsterdamse doelpunten kwamen op naam van Siem de Jong (twee) en Luis Suarez (ook twee).

Het eerste duel anderhalve week geleden in de Amsterdam Arena had Ajax ook al gewonnen, toen met 2-0 dankzij twee treffers van opnieuw Siem de Jong.

In de zeker niet uitverkochte Kuip deden zich nauwelijks incidenten voor. Ook verbaal viel er bijna geen wanklank. Fans van Ajax ontbraken in Rotterdam.

Roy Makaay (Feyenoord) en arbiter Roelof Luinge werkten hun laatste wedstrijd af in het betaalde voetbal. Voor Feyenoord scoorde Jon Dahl Tomasson (1-2).

Amsterdam

In de Amsterdam Arena wordt donderdagavond uitbundig feest gevierd. Volgens Ajax waren ongeveer 11.000 supporters naar het voetbalstadion gekomen om daar op grote schermen de wedstrijd in Rotterdam te bekijken.

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, gingen ze volledig uit hun dak. Ze juichten, zongen, zwaaiden met vlaggen en een enkeling stak vuurwerk af.

Huldiging

Later op de avond zal Ajax worden gehuldigd in de Arena. Naar verwachting komen de spelers tegen elf uur aan in het stadion.

In het verleden vonden zulke huldigingen in het centrum van de stad plaats, maar dat draaide een aantal keren uit op ongeregeldheden. Daarom besloot de gemeente dat het winnen van de beker dit keer in de Arena moest worden gevierd.

Beschaafd

Directeur Eric Gudde van Feyenoord heeft donderdagavond het eigen publiek bedankt voor het sportieve en beschaafde gedrag. ''Dat is de positieve keerzijde van deze avond'', sprak hij op Radio Rijnmond.

''Ik heb grote waardering en respect voor de manier waarop onze aanhang deze wedstrijd heeft beleefd'', vervolgde Gudde. ''Volgens mij is er geen onvertogen woord gevallen. Daar zijn wij als clubleiding heel blij mee.''

Wangedrag

De directie van Feyenoord vreesde voor wangedrag en kwetsende spreekkoren tijdens de klassieker in De Kuip. In een open brief riepen enkele prominenten van de club de eigen aanhang op om toch vooral respect te tonen voor de scheidsrechter en de tegenstander.

Ook de KNVB waarschuwde vooraf de harde supporterskern van Feyenoord. ''De boodschap is goed aangekomen'', concludeerde Gudde.

Ajax pakt KNVB-beker