ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft voorafgaand aan de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip minstens 42 mensen gearresteerd. Dat heeft een woordvoerster laten weten.

De aanhoudingen vonden plaats vanaf een uur 's middags.

Het ging voornamelijk om mensen die in het openbaar drugs gebruikten of personen die zich niet konden legitimeren.

Voor zover bekend zijn er geen mensen met een stadionverbod aangehouden.

Treinen

Het treinverkeer van en naar Rotterdam CS is donderdag aan het eind van de middag enigszins ontregeld omdat er mensen op het spoor liepen en het verkeer moest worden stilgelegd.

Tussen zes en half zeven was er even helemaal geen treinverkeer. De lijn Rotterdam-Gouda bleef tot zeven uur gestremd, aldus ProRail.

Brandje

De mensen op het spoor kwamen uit een trein die vlak bij het station werd stilgezet in afwachting van de afhandeling van een brandje in een treinstel van de Thalys.

Volgens de woordvoerder van ProRail werden de passagiers ongeduldig en hebben zij zelf de deuren van de trein geopend.

Volgens een woordvoerster van de politie zijn twee mensen aangehouden die vernielingen pleegden. De rest van de passagiers op de rails werden gemaand zo snel mogelijk van de rails te gaan.

Preventief fouilleren

In het centrum van Rotterdam mag de politie donderdag preventief fouilleren. Daar en bij het stadion zijn diverse fysieke veiligheidsmaatregelen getroffen.

In het centrum en in de omgeving van het stadion mag tussen 14.00 uur en middernacht geen alcohol worden geschonken.

Amsterdam

Ongeveer 8500 Ajaxfans hebben zich rond half zeven verzameld in de Amsterdam Arena. Dat laat een woordvoerster van de voetbalclub weten.

De supporters kijken in het voetbalstadion op grote tv-schermen naar de tweede wedstrijd van de bekerfinale. De meeste supporters staan op het veld, de rest op de tribunes. De sfeer is uitbundig, maar gezellig.

De politie laat weten dat zich vooralsnog geen incidenten met voetbalsupporters hebben voorgedaan in Amsterdam.

Bekerfinale