ASSEN - De man die enkele dagen geleden werd opgepakt wegens de moord op Andrea Luten, heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.

De 41-jarige Henk F. bekende tegenover de politie dat hij het 15-jarige meisje in 1993 heeft gewurgd. Henk F. was die fatale dag met zijn fiets op de plek waar het meisje is gedood. Hij zei Andrea niet te kennen.

F. werd maandagochtend aangehouden omdat zijn DNA-materiaal overeenkwam met materiaal dat de politie destijds in de zaak-Luten had veiliggesteld.

Ouders

Andrea's ouders zeggen ontzettend blij te zijn met de doorbraak in de zaak van hun omgebrachte dochter. Al zeventien jaar verkeren Lammi en Roelof Luten in het ongewisse wie verantwoordelijk is voor de dood van Andrea. ''Eindelijk het einde in zicht'', meende Roelof Luten donderdag.

Woensdagavond werd het echtpaar persoonlijk op de hoogte gebracht van de bekentenis van Henk F. Hij kende Andrea niet. ''Wij kennen die man ook niet'', aldus Luten. Luten zal op de eerste openbare zitting aanwezig zijn. ''Honderd procent zeker'', klinkt Luten beslist.

Andrea Luten werd op 10 mei 1993 gedood in de bossen bij de buurtschap Gijsselte, tussen Hoogeveen en Ruinen. Ze is omgebracht toen ze van school in Hoogeveen naar haar ouderlijk huis in Ruinen fietste. Haar vader was degene die haar dode lichaam vond. Het meisje bleek te zijn gewurgd.

Spontaan

F. heeft zijn bekentenis spontaan afgelegd. De man werkt mee aan het politieonderzoek en beroept zich niet op zijn zwijgrecht. Dat heeft persofficier Gerben Wilbrink van het Openbaar Ministerie (OM) in Assen donderdag gezegd. Er heerst opluchting bij het OM dat ineens schot zit in de zaak.

Volgens de richtlijnen zal de zaak binnen honderd dagen voor de rechtbank in Assen komen. Vermoedelijk eerst pro forma, wat inhoudt dat het dossier dan niet inhoudelijk wordt behandeld.

Henk F. wordt uitgebreid verhoord en gedragsdeskundigen zullen hem onderzoeken. Volgens Wilbrink heeft de zaak een stevig fundament: ''Niet alleen een DNA-match, maar nu ook nog een bekentenis''. Vooralsnog wordt Henk F. moord ten laste gelegd.

Ongeloof

Op het betonbedrijf van de 41-jarige Hoogevener heerst ongeloof en verslagenheid. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zegt de broer van de verdachte donderdag. De buren in de straat waar Henk F. woont willen niet reageren.
 

Ex-verdachte

Ex-verdachte Richard Kelly (35) uit Groningen is ''ontzettend blij'' met de bekentenis. Dat zei hij donderdag. Kelly is nu voor altijd verlost van mensen die nog steeds dachten dat de vrijgesproken Groninger toch iets met de dood van Andrea te maken had.

''Maar ik ben ook wel een beetje verdrietig. Alles wat met deze zaak te maken had, zoals mediacontacten, regelde ik met mijn broer. Hij is vorig jaar overleden. Ik had zo graag gewild dat hij dit meegemaakt had.''

Bekentenis

Kelly werd donderdagmiddag rond half één gebeld door de recherche. ''Ik heb gelijk gevraagd of de bekentenis spontaan of onder druk was afgelegd. Dat vond ik belangrijk om te weten.'' 

De Groninger, die in 2002 werd vrijgesproken van doodslag op Andrea, zegt ook blij te zijn voor de nabestaanden van het meisje.