ROTTERDAM - Het alcoholverbod rond de tweede bekerfinalewedstrijd in De Kuip in Rotterdam tussen Feyenoord en Ajax blijft gehandhaafd.

Dat heeft donderdag de kortgedingrechter besloten. Het verbod geldt in het centrum van de stad en in een gebied rondom het stadion.

Het kort geding was aangespannen door horecaondernemers in Rotterdam. Die vonden dat burgemeester Ahmed Aboutaleb een te lichtvaardig besluit had genomen door grote delen van de stad voor enkele uren droog te leggen.

Daardoor zou de horeca in deze gebieden onnodig inkomsten derven, stelden de ondernemers.

Nodig

Aboutaleb is blij met het besluit van de rechter, zei hij desgevraagd. ''Ik ben mij ervan bewust dat het harde en ingrijpende maatregelen zijn, maar deze zijn helaas nodig voor de openbare orde en veiligheid van de Rotterdammers.''

Van de rechter mogen twee besloten feestjes, een trouwerij en diner, in het gebied dat vanaf 14.00 uur op slot gaat wel doorgaan.

Voorzitter Frank Roolaart van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Rotterdam, stelde dat donderdag vermoedelijk veel horecazaken in Rotterdam dicht zijn omdat niemand zit te wachten op terrasstoelen door de ruiten.