AMSTERDAM - De man die tijdens de twee minuten stilte op de Dam in Amsterdam met zijn geschreeuw voor paniek zorgde, betreurt de situatie die hij heeft veroorzaakt en de gevolgen daarvan voor de ruim zestig slachtoffers.

Hij heeft nooit de bedoeling gehad paniek te veroorzaken en had ook niet kunnen voorspellen dat zijn kreet dat tot gevolg zou hebben. Dat meldde zijn advocaat donderdag.

''Mijn cliënt heeft vanuit frustraties uit zijn persoonlijke leven en een te grote hoeveelheid genuttigde alcohol, die dag vanuit beschonken toestand impulsief gehandeld door een kreet te slaken aan het einde van de twee minuten stilte'', aldus de advocaat.

Achter zijn handeling zat geen diepere betekenis, gedachte of bedoeling, meldde de raadsvrouwe.

Aangehouden

De 39-jarige Amsterdammer werd dinsdag direct na zijn schreeuw overmeesterd en aangehouden en zit sindsdien vast op verdenking van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Volgens de advocaat is de man tijdens zijn hechtenis nog niet door een psychiater onderzocht.

De verdediging betreurt het dat er tijdens een door politie en burgemeester belegde persconferentie na het incident op de Dam uitlatingen zijn gedaan ''die de privacy van cliënt ernstig schenden''.

Bekijk de video 'verstoorder is bekende zwerver

''Publieke uitlatingen over het uiterlijk van cliënt in combinatie met gedetailleerde informatie over het bestaan van een strafblad en de inhoud ervan dienden geen enkel doel, in ieder geval geen opsporingsdoel dat een dergelijke schending van de privacy van cliënt zou rechtvaardigen.''

Volgens de advocaat had de man voor de uitlatingen over zijn achtergrond, eerst moeten worden verhoord en onderzocht. Dan was volgens haar direct duidelijk geworden in welke geestelijke toestand de man verkeerde en dat hij onder invloed van alcohol was.

Slachtoffers

Het Rode Kruis Amsterdam heeft dinsdagavond in de buurt van de Dam 120 slachtoffers behandeld en opgevangen. Dit maakte de hulporganisatie donderdag bekend.

Eerder was al duidelijk dat 63 mensen de eerstehulpposten van ziekenhuizen hadden bezocht. Het Rode Kruis was tijdens de dodenherdenking met 22 vrijwilligers aanwezig.

Bekijk lezersfoto's van dodenherdenking op NUfoto.

Paniek bij dodenherdenking