Herdenking Pim Fortuyn
De busreis voert van het Palazzo di Pietro aan het G.W. Burgerplein in Rotterdam, het voormalige huis van Fortuyn, naar begraafplaats Westerveld in Driehuis voor een korte herdenking.
Daarna vervolgt de bus zijn reis naar het Hilversumse Mediapark, waar milieuactivist Volkert van der G.
Fortuyn met vijf kogels om het leven bracht. Ook daar wordt kort stilgestaan bij de dood van Fortuyn. De busreis eindigt aan het einde van de middag weer bij het Palazzo di Pietro.
Stille tocht
Daarna volgt nog een stille tocht naar het standbeeld van de vermoorde politicus op de Korte Hoogstraat in Rotterdam en een korte herdenking bij zijn beeld. Bij de stille tocht zijn onder anderen raadslid Dries Mosch van Leefbaar Rotterdam en socioloog Dick Pels, schrijver van het boek In de geest van Pim, aanwezig.
De belangstelling voor het dagprogramma wordt elk jaar minder. Dit jaar stapten bij het plein vijf mensen in de bus. Volgens organisator van de herdenking Jennifer Vetter van Stichting Vrienden van Pim Fortuyn stappen onderweg nog mensen op. In totaal rijden naar verwachting ongeveer 25 mensen mee.
Op de stille tocht komen naar verwachting in totaal rond de vijftig mensen af, denkt mede-organisator Rien van den Heerik van Stichting Beeld van Pim. ''Dan ben ik heel tevreden over vandaag.''
Elk jaar stilstaan
Volgens Vetter moet Nederland elk jaar blijven stilstaan bij de dood van Fortuyn, ''net als mensen ook stilstaan bij 4 en 5 mei.'' Van den Heerik meent dat er de komende twee jaar nog jaarlijks moet worden stilgestaan bij de dood van Fortuyn, met over twee jaar een grootse herdenking. Daarna zou de vermoorde politicus om de paar jaar herdacht moeten worden.
Van hem zijn naast het beeld op de Korte Hoogstraat nog twee standbeelden gemaakt, waarvan komende zomer tijdelijk wordt geëxposeerd op een Arnhemse tentoonstelling van de kunstenares Daphné Du Barry in de Eusebiuskerk.
Het andere stond in de tuin van Palazzo di Pietro. Het huis werd eerder dit jaar verkocht en de nieuwe eigenaren van het huis haalden het weg. Het is niet bekend wat er met het beeld gebeurt.
Van der G., die Fortuyn zag als een gevaar voor de samenleving, werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf.