ALMELO - Politie Twente gaat een nieuwe getuige horen over de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. Het gaat om een familielid van een van de directeuren van vuurwerkopslagplaats SE Fireworks.

Het Openbaar Ministerie neemt de verklaring van het familielid 'zeer serieus'. Dat heeft een woordvoerder van het OM in Almelo woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.

Volgens deze getuige zou de brand die bij de vuurwerkopslagplaats leidde tot de dodelijke explosies veroorzaakt kunnen zijn door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting, zoals tot nu toe wordt aangenomen.

Op de rampdag zou wel degelijk zijn gewerkt. Dat is door de directie en andere medewerkers van SE Fireworks altijd ontkend.

Serieus

''De politie heeft de afgelopen jaren vaker verklaringen opgenomen van mensen die dachten belangrijke nieuwe informatie te hebben over de vuurwerkramp."

"Het is nu voor het eerst dat iemand uit de directe omgeving van de eigenaren met informatie komt. We nemen dit zeer serieus'', aldus de woordvoerder.

Familielid

De politie kreeg onlangs van een verslaggever van RTV Oost een schriftelijke verklaring van het familielid. ''Dat is echter niet voldoende om nu al een beslissing te nemen of het OM de zaak weer oppakt."

"De politie zal het familielid verder horen om de nieuwe informatie op waarde te kunnen schatten. Pas daarna nemen wij een besluit'', aldus de OM-woordvoerder. Volgens het OM is de schriftelijke verklaring ''summier''.

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werd een woonwijk verwoest.