RIJSWIJK - Bevrijdingsdag 2010, dit jaar een officiële vrije dag voor velen, is woensdag massaal gevierd. Alleen al naar dertien bevrijdingsfestivals kwamen honderdduizenden mensen.

De dag werd afgesloten met het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam in het bijzijn van koningin Beatrix.

De vorstin werd bij aankomst met luid gejuich en applaus ontvangen. Het concert, dat plaatsvond onder strenge veiligheidsmaatregelen, verliep zonder problemen. Dat gold ook voor de andere grote evenementen zoals het defilé in Wageningen en de rondrijdende bevrijdingstrein.

Wageningen

Bevrijdingsdag was woensdagochtend in alle vroegte begonnen met het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen. Hardlopers, skaters en fietsers uit 140 plaatsen in het land verspreidden het vuur.

In Wageningen tekenden de Duitsers op 5 mei 1945 hun capitulatie en sinds 1948 wordt daar elk jaar het bevrijdingsvuur ontstoken.

Roermond

Premier Jan Peter Balkenende gaf rond het middaguur in Roermond het startsein voor de dertien bevrijdingsfestivals in het land, één in elk van de provincies en in Amsterdam. Dat deed hij nadat minister van Staat Wim Kok de 5 meilezing had uitgesproken.

Balkenende kwam overigens naar Roermond met de Vrijheidstrein, die woensdag met een grote slinger door het land van Maastricht naar Amsterdam reed. De trein heeft de afgelopen weken al door het land gereden en maakte woensdag de laatste rit voor dit jaar.

Bevrijdingsfestivals

In Utrecht en Zwolle was de belangstelling voor het festival zo groot, dat de organisatie besloot belangstellenden op te roepen niet meer te komen. De bevrijdingsfestivals in het land waren de grote publiekstrekkers tijdens Bevrijdingsdag.

In Amsterdam keken tussen de 30.000 en 40.000 mensen naar de optredens en ook in Rotterdam was het met 20.000 mensen druk. Omdat het feest daar vorig jaar uit de hand liep, was het verplaatst en eindigde het festival al om half acht.

Elke stad had zijn eigen programmering. Daarbij waren er in de plaatsen optredens van de ambassadeurs die door het land rondreisden. Dit jaar waren dat Guus Meeuwis, The Boris & Wicked Jazz Experience en Junkie XL.

Amsterdam

In Amsterdam hadden de autoriteiten besloten geen aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het Bevrijdingsconcert. Daar was in de ochtend wel over vergaderd, naar aanleiding van de verstoring van de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam dinsdag door een 39-jarige man. De politie en de gemeenten hielden vast aan de speciale noodverordening die al van kracht was.

In Wageningen vond het bevrijdingsdefilé plaats. Volgens de gemeente waren er woensdagmiddag 100.000 mensen op de been in de 'bevrijdingsstad'. Opvallend waren vooral de vele Canadese veteranen die de stad bevolkten.

PvdA-leider Job Cohen is van mening dat 5 mei elk jaar een officiële nationale feestdag moet zijn en daarmee een vrije dag. Nu is dat eens in de vijf jaar het geval. Cohen pleitte daarvoor in een gesprek met NU.nl. Hij wil ermee aangeven hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn.

Cohen kreeg steun van PVV, ChristenUnie en SP.

Bekijk foto's van bevrijdingsdag op NUfoto.nl

Bekijk foto's over oorlog en vrede op NU&toen