ZWOLLE - De politie roept mensen op niet naar Zwolle te reizen. Ook de organisatie van het bevrijdingsfestival in Utrecht roept mensen op het festivalterrein te mijden. 

Het park Transwijk bij de wijk Kanaleneiland is overvol, zo meldde de organisatie rond drie uur woensdagmiddag op haar website.

Voor de ingang van het terrein zouden bovendien enorme rijen staan. De politie liet weten dat er zich tot nu toe geen incidenten hebben voorgedaan.

Eén erin, één eruit

De organisatie kan maximaal 10.000 mensen toelaten op het terrein. ''Op dit moment is het één erin, één eruit. Dat komt doordat er dit jaar voor het eerst een hek om het terrein staat, maar ook omdat er veel meer bezoekers zijn dan vorig jaar'', aldus een woordvoerster.

Naar verwachting wordt het na zes uur wat rustiger en kan de deur weer open.

Zwolle

Ook Zwolle is overvol met bezoekers van het Overijsselse bevrijdingsfestival. Woensdag wordt tot middernacht in de Hanzestad een van de Nationale Bevrijdingspopfestivals gehouden.

Ongeveer 100.000 mensen zijn inmiddels al naar Zwolle gekomen.

Overvol

''De treinen en toegangswegen zijn overvol. De stad kan meer bezoekers niet verwerken'', aldus een politiewoordvoerder.

Het festival, dat bij het centrum wordt gehouden, verloopt tot nu toe zonder incidenten.

Amsterdam

Op het bevrijdingsfestival in Amsterdam kwamen tussen de 30.000 en 40.000 mensen af. Dat heeft de organisatie laten weten.

Op het hoofdpodium op de Dam en op enkele podia in omliggende straten vinden sinds 14.00 uur muziekoptredens plaats, van onder andere Junkie XL, de Amsterdamse band The Tunes en de Nederlandse zangeres Giovanca. Het festival duurt tot ongeveer 23.00 uur.

In de muzikale programmering is geen aandacht voor het incident tijdens de dodenherdenking op de Dam dinsdagavond. Wel hebben alle bezoekers het erover, aldus een woordvoerder van de organisatie. Alles verloopt volgens hem op rolletjes. ''Er hangt een gemoedelijke sfeer.''

Bevrijdingsvuur

Demissionair premier Jan Peter Balkenende gaf woensdagmiddag in Roermond met het ontsteken van het bevrijdingsvuur het startsein voor de Bevrijdingsfestivals.

Op dertien plaatsen in Nederland vinden Bevrijdingsfestivals plaats, die naar verwachting een kleine miljoen Nederlanders trekken. In steden in de twaalf provincies en in Amsterdam zijn in totaal ongeveer 250 acts te zien.

Lied van de Vrijheid

Voor de twintigste keer reizen de door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei benoemde Ambassadeurs van de Vrijheid langs de festivals om onder meer hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore te brengen.

Dit jaar valt die eer te beurt aan Guus Meeuwis, Junkie XL en het gelegenheidsgezelschap The Boris & Wicked Jazz Experience.

Helikopter

Traditiegetrouw verplaatsen de muzikale ambassadeurs zich per helikopter van het ene naar het andere festival, maar dj Junkie XL ziet daarvan af. Hij geeft de voorkeur aan reizen per bus.

Bezoekers kunnen op de festivals niet alleen genieten van optredens van artiesten, maar ook deelnemen aan debatten over vrijheid en, via de aangesloten organisaties als Amnesty International, War Child en VluchtelingenWerk, hun steentje bijdragen aan het thema Vrijheid Wereldwijd.

Klik hier voor de foto's over oorlog en vrede op NU&toen