AMSTERDAM - De 39-jarige Amsterdammer die dinsdagavond de dodenherdenking op de Dam verstoorde met luid geschreeuw, wordt in in ieder geval tot vrijdag vastgehouden. Dan wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris.

''Behalve van de verstoring van de openbare orde wordt hij ook verdacht van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld'', aldus het Openbaar Ministerie woensdag.

De verdachte heeft tijdens zijn verhoor geen verklaring afgelegd. Het is niet duidelijk wat zijn motieven waren. Bij zijn aanhouding maakte hij een verwarde indruk.

De politie hoort nog verscheidene getuigen. Daarnaast wordt verder onderzoek gedaan naar de aard van het letsel van de slachtoffers.

Ernstige fracturen

''Naar nu blijkt hebben in elk geval meerdere personen ernstige fracturen opgelopen'', concludeert het OM. De ernstige fracturen waar de aanklacht op is gebaseerd, betreffen een dubbele bovenbeenbreuk en een bekkenfractuur, lichtte een woordvoerster van het OM toe.

De GGD maakte woensdag bekend dat de eerstehulpposten dinsdagavond 63 mensen hebben behandeld. Niemand hoefde in het ziekenhuis te overnachten.

Sommigen hadden botbreuken en verder waren er vooral schaafwonden, ontvellingen en verzwikte enkels.

Veiligheidsmaatregelen

Als gevolg van het incident overlegt de politie woensdag met het gemeentebestuur van Amsterdam over extra veiligheidsmaatregelen tijdens de evenementen op Bevrijdingsdag.

Veiligheidsadviseurs buigen zich onder meer over de vraag of de aangekondigde noodverordening afdoende is of dat er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De uitkomst van dat overleg is nog niet bekend.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Joan Leemhuis-Stout, wenst de mensen die dinsdagavond tijdens de dodenherdenking in Amsterdam gewond zijn geraakt, namens het comité een spoedig herstel.

Dat zei ze woensdag in de Oranjerie in Roermond voor de opening van de nationale viering van de bevrijding.

Boosheid

Leemhuis-Stout zei naar aanleiding van de gebeurtenissen van dinsdagavond op de Dam dat schrik, paniek en boosheid algemene gevoelens zijn.

Het meest vervelend zijn volgens haar echter de tientallen gewonden die zijn gevallen onder mensen ''die daar in volle overtuiging aanwezig waren''.